Minun Paratiisini

Tuulessa lepattavat lehdet, huojuvat köynnökset, sudenkorennot ja perhoset leijailemassa kasviston yllä. Piilossa lehvistön kätköissä luikertelee käärme. Mustavalkoinen grafiikantyö kotimme seinällä on Väinö Rouvisen Paratiisi vuodelta 1973. Äitini osti sen kahdellakymmenellä markalla nuorena taideopiskelijana odottaessaan minua.
Väinö Rouvinen: Paratiisi II.​
Väinö Rouvinen: Paratiisi II.​

Olen katsonut työtä koko lapsuuteni, ja minua kiehtoo erityisesti ajatus piilevästä vaarasta näennäisen seesteisyyden taustalla. En haluaisi käärmettä omaan paratiisiini, siksi se on hyvä olla maalauksessa.

Kuten hyvä taide aina,teos haastoi minut pohdintoihin. Miksi Paratiisissa on käärme? Onko se kuvaus Paratiisista ennen vai jälkeen syntiinlankeemuksen? Missä Aatami ja Eeva ovat? Ovatko he jo maistaneet kiellettyä hedelmää?

Kerran Ateneumissa kierrellessäni huomasin, että teos oli myös museon omissa kokoelmissa. Teoksen arvo minulle ei kuitenkaan perustu siihen, vaan sen herättämiin muistoihin; se on osa minua, seurannut aina mukanani. Ja nyt sitä katselevat omat lapseni.

Paratiisissa minua kiehtoo ajatus menetetystä, tavoittamattomasta ajasta ja paikasta, jota ei enää ole. Sama kaipuu minua kiehtoo historiassa, vanhoissa esineissä  ja taiteessa. 

​Toinen rakastamani Paratiisi on Birger Kaipiaisen 1969 suunnittelema iloinen värikäs astiasto, joka toimii perheemme aamujen piristyksenä.​
​Toinen rakastamani Paratiisi on Birger Kaipiaisen 1969 suunnittelema iloinen värikäs astiasto, joka toimii perheemme aamujen piristyksenä.​
Kesäparatiisimme Hangossa.​
Kesäparatiisimme Hangossa.​

Taiteilija Väinö Rouvinen syntyi 1932 Tuupovaarassa ja asuu Varkaudessa. Katso lisää hänen teoksiaan Kansallisgallerian kokoelmasta sekä varkautelaisen Taidekeskus Väinölän nettisivuilta.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa