Antiikkimessujen tarjontaa monelle eri kukkarolle

Kaapelitehtaan antiikkia, taidetta ja keräilytavaraa tulvillaan olevat messut järjestetään jälleen kerran  13-14.1. 2018. Näistä Kaapelin Nuutinpäivän messuista on tullut minulle jo traditio, jolla uusi "antiikkivuosi" lähtee mukavasti käyntiin.

Olin ilahtunut vilkkaasta väkimäärästä. Antiikki kiinnostaa. Kuva Purppura-Antiikin osastolta.

Usein olen törmännyt ajatukseen, jonka mukaan antiikki tai vintagetavara on kallista eikä ns. normaali kuluttaja voi sitä kotiinsa hankkia. Olen eri mieltä. Vanhat esineet ovat usein suhteellisen edullisia. Käytetyn täyspuisen käsityönä tehdyn kaapin saa samalla hintaa kuin vaikkapa jonkun suurketjun tusinatavarana tehdyn mdf-kaapin. Käsinpuhallettu vanha lasi saattaa maksaa saman verran kuin uusi lasi, josta puuttuu uniikkiuden tuntu.

Itse rakastan maalattua lasia kuten Kauklahden ihania laseja, joita saa muutamalla kymmenellä eurolla. Toki jostain Tynellin valaisimesta saa maksaa nykyään paljonkin, mutta vastaavia vaikkapa Mauri Almarin, Lisa Johansson-Papen tai Itsun valaisimia saa ihan kohtuuhinnoin. Tai ainakin samoissa hinnoissa kuin uusia valaisimia.

Eikä kaiken antiikin tarvitse olla "merkkitavaraa", tunnistamattomien tai ns. nimettömien suunnittelijoiden tuotteita saa messuilta usein hyvinkin edullisesti. Ja kuinka ollakaan joskus ne voivatkin paljastua oikeiksi designlöydöiksi.

Tämä punakellertävä lasiesine muistuttaa Veninin Fulvio Biaconin Fazzolettoa. Voisiko se olla erään suomalaisen muotoilijan siitä inspiroitunut työ? Nyt, ilman varmaa tunnistusta hinta 55 euroa. Tolkontiikki.

 

Uskon, että tiettyjen taiteilijoiden töiden hinnat tulevat tulevaisuudessa kohoamaan korkealle. Heljä Liukko-Sundströmin uniikkitöitä kannattaisi ostaa nyt. Tämäkin kaunis työ 380 euroa.

 

Antiikkimessuilla törmää myös esineisiin, joita ei ole enää missään muualla saatavina, juuri sieltä voi löytää täydennyksen mummin perintöastioihin tai hankkia jotain erityistä. Esine, jolla on menneisyys, kiehtoo minua uutta enemmän.

Erikoiset Kaj Franckin häränsilmä-lasiesineen ympärille tehdyt esineet. En ole ennen törmännyt vastaaviin. Ne muistuttavat paljon tanskalaisen Bro Bonfilin hahmoja, mutta kasvot ja jalat ovat erilaiset. Tiedätkö sinä kenties näistä lisää? Designaitta.

 

Antiikkimessuilla voit myös nähdä laajan kirjon esineitä, joita ei heti muualla kävele vastaan. Voit piristää omaa sisustustasi uniikeilla yksityiskohdilla ja luoda persoonallisen sisustuksen. Kaunis ikonista tehty peili. Antiikki Maini ja Veli.

 

Antiikkimessuillakin löytyy tarjontaa monelle eri kukkarolle. Kuten kotona tänään, myös ennen kodeissa on ollut monen hintaista ja arvoista tavaraa. Koko se kirjo löytyy myös Antiikkimessuilta. Kumotakseni käsityksen antiikin kalleudesta lähdin liikkeelle kuvitteelliset kaksikymppinen, viisikymppinen ja muutama sataeuronen taskussani ja katsastin, mitä tarjottavaa messuilla olisi siihen hintaan.

Postimerkkien ja korttien keräilijälle keräilymessoilla oli paljon tarjottavana. Tässä ensipäiväkuoria yhdellä eurolla.
Antiikki Maini ja Veli myi kauniita hopealusikoita viiden euron kappalehintaan.
Kauniit messinkiset kynttilänjalat myös viisi euroa kappaleelta. Suomen Kasarmin Aarteet.

 

Vanhoja käsinkirjottuja ja pitsisomistein koristeltuja liinoja saa hyvinkin edullisesti. Hinnat alkaen muutamia kymmeniä euroja. Lilja Anneli.
Korujen hintahaarukka huiteli muutamasta kympistä ylöspäin.
Värillistä puristelasia kymmenellä eurolla kappale. Alla Kaj Blomqvistin pronssinen vati Jussi Rissasen osastolta.

 

Kauniit ottimet 15 euroa.

 

Vanhat peltilelut ovat hyvin keräiltyjä. Nämä maksoivat 35 euroa kappaleelta. Aarreaitta.
Kahvinhimoon Arabian suodatin 35 euroa. Antiikki Maini ja Veli.
Pomonapurkit ovat haluttuja. Näiden hintahaitari vaihtelee 35 eurosta ylöspäin, hieman koristeen mukaan.
Gunnel Nymanin piikkimuottiin valmistetut hammastikkuastia sekä pieni lautanen 38 euroa kappaleelta. Ajanpatinaa. Näitä ei tehdä edes uustuotantona.

 

Hauskat retrovalaisimet kolmestakymmenestä eurosta ylöspäin. Punainen retrolamppu muistuttaa Livalin valaisimia.
Pienet koristelautaset ovat vielä suhteellisen edullisia. Nämä maksoivat 35 euroa kappaleelta. Ehkäpä ne ovat seuraava keräilyhitti?
Taide- ja keräilylasia edulliseen hintaan.

 

Tyylikäs ajannäyttäjä saksalaisella koneistolla, 40 euroa.
Suomen Kasarmin aarteet- pöytä oli täynnä edullisuia houkutuksia muutamasta kympistä ylöspäin.
Ikoni 55 euroa.

 

Remington kirjoituskone 55 euroa.
Nämä opetustaulut pomppaavat esiin vähän jokaisessa sisustusblogissa. Keräilymessuilla saksalaiset taulut 65 euroa, Ajanpatinaa.

 

Nimekkäitä suunnittelijoita mahtui myös kuvitteellisen budjettini raameihin. Oiva Toikan kaunis iso filigraanikulho vain 75 euroa. Vanha Tammitori.

 

Saara Hopean kauniit kynttilänjalat. Vaikka lahjaksi. Pari 130 euroa. Antiikki Maini ja Veli.
Ulla Procopen upea kattauksen kruunaaja 195 euroa.
Koko setti kehystettyjä F. Tilgmanin kivipainon painokuvia Suomalaisista kaupungeista. 200 euroa. Vanha Tammitori.
Toini Muonan ihanat kupit ovat olleet haaveenani jo pitkään. Nämä löysivät tiensä kuitenkin erään toisen keräilijän kahvipöytään. Siispä en kerro hintaa. Designaitta.
Kyllä tämänkin upean Birger Kaipiaisen olisin kernaasti ottanut hoiviini. Mutta sen hinta ylitti tällä kertaa sekä kuvitteellisen että todellisenkin budjettini. Toivo Niskakosken osasto.

 

Kaikki blogin esineet on kuvattu Kaapelitehtaan Helsingin Antiikki- Taide ja Keräilymessuilla. Se on auki  la-su 13-14.1. 2018 klo 10-16.

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa