Pääsiäisherkku

 

Eräs suurimmista herkuistani on sitruunapiirakka. Se sopii keltaisen värinsä puolesta hyvin pääsiäisen juhlapöytään. Sen yksi pääraaka-aineista on kananmuna, joka on myös yksi pääsiäisen symboleista.

Seuraavassa ohje ihanaan piirakkaan:

Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1rkl sokeria

100gr voita

1 keltuainen

Sekoita rasva ja kuivat aineet, lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Marenki

4 valkuaista

1dl sokeria

 

Marenki on tarpeeksi kovaa vasta silloin kun astian voi nostaa ylösalaisin ja marenki pysyy paikallaan.

Kiisseli

4dl vettä

1 1/2 dl sokeria

4rkl maissitärkkelysjauhoa

4 keltuaista

2 luomusitruunan raastettua kuorta

1dl sitruunamehua

Kuumenna kiisseliaineita kattilassa kunnes se saostuu, lisää lopuksi 1 rkl voita

Raastetut sitruunat luovat keittiöön ihanaa tuoksua. Halutessasi voit raastaa kuorta myös piirakan pohjaan.

Laita jäähtynyt kiisseli sekä marenki paistetun pohjan päälle ja viimeistele marenki kullanrusehtavaksi 175 asteisessa uunissa vielä noin 8-12 minuuttia.

Pääsiäisen kunniaksi piirakan voi koristella vaikka suklaamunin.

 

Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

 

Pääsiäismunien koristelu on yksi lempiperinteistäni.
Puput, tiput ja munat kuuluvat pääsiäiseen. Lapset rakastavat pääsiäispupun piilottamien suklaamunien etsimistä.

 

Kananmuna symboloi ylösnousemusta ja uutta elämää.

 

Sanna Mansikkamäen vastailmestyneessä ihanasta Munakirjasta löytyy herkullisia sekä perinteisiä klassikkoreseptejä että uusia kiehtovia ohjeita, joiden pääraaka-aineena on kananmuna.

 

Haluan toivottaa kaikille blogini lukijoille hyvää Pääsiäistä!

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa