Retroa, vintagea ja uustuotantoa vai mitä ihmettä?

Menin Kaapelitehtaan Retro & Vintage + Design Expoon. Aikamoinen sanahirviö. Näitä termejä käytetään monesti iloisesti sekaisin esineistä puhuttaessa. Sorrun siihen joskus itsekin, sillä puhekielessä "retroilulla" viittaa monesti kaikenlaiseen 1950-70-luvun nostalgisointiin.

Vanhat esineet tuovat mieleen muistoja. Pienenä tyttönä minäkin olin "kultapossukerholainen".

 

Upeita vanhoja huonekaluja.

 

Periaatteessa retro tarkoittaa kuitenkin vanhanhenkistä uutta tuotantoa. Tällaisia ovat esimerkiksi 50-luvun tyyliä mukailevat huonekalut, kankaat, tapetit ja pienesineet. Näissä esineissä näkyy myös oma aikamme, vaikka emme juuri nyt sitä huomaakaan. Vähän samaan tapaan kuin epookkielokuvissa, jotka on tehty vaikkapa 1960-luvulla. Niissä on havaittavissa 1960-luvun meikkejä ja kampauksia, vaikka tarkoitus olikin ollut kuvata 1800-luvun lopun aikaa. Jälkikäteen vanhoja filmejä katsottaessa kuvausaika on helppo huomata. Epäilemättä tulemme vuosikymmenien päästä huomaamaan saman ilmiön myös nyt valmistetuissa retro-esineissä.

 

Kaunis kävelypuku. Ja taas muodikas! Vanhoja vaatteita muokatessa täytyy huomioida sen tuleva käyttäjä ja samalla pyrkiä säilyttämään vaatteessa ajan henki eikä tehdä liian suuria modifointeja. Ei aina ihan helppo tehtävä.

 

Vintage tarkoittaa puolestaan aitoa vanhaa. Vaatteissa, kengissä ja koruissa vintage-termi soljahtaa mukavasti suuhun. Tiettyjen tyylikkäiden esineiden ja huonekalujen yhteydessä myös. Vintage kalskahtaa kuitenkin mielestäni aika hienolta, sen käyttäminen esimerkiksi 1970-luvun "Pajatso"-sohvan tai lastulevystä valmistetun jo aikoinaan "halpispöydän" yhteydessä ei vaan jotenkin toimi.

Muistatko?

 

Jotenkin löydän aina itseni hypistelemästä kippoja ja kuppeja!

 

Jotkut esineet vain nousevat arvossaan kuten nämä Finelin ja Arabian suositut emaliesineet. Laskisivatkohan niiden hinnat, mikäli ne otettaisiin uustuotantoon? Näin nimittäin usein käy vanhoille esineille uustuotannon alettua.

 

 

Uustuotanto puolestaan kuvaa tuotetta, joka on jo kerran ollut markkinoilla ja saavuttanut tuolloin tietyn aseman. Kun se poistuu myynnistä ja otetaan jälleen tuotantoon vuosikymmenien jälkeen puhutaan uustuotannosta. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Marimekon Unikko-kankaat tai Yki Nummen Lokki-valaisin. Ne ovat varmaan uustuotantona suositumpia kuin silloin aikoinaan.

 

Myynnissä oli myös upeita Marokkolaismattoja. Kuvassa näkyvät matot ovat uusia, mutta tehty perinteisten mallien ja vanhan tradition mukaan.
Näissä vanhoista lehtikeikkeistä tehdyissä tauluissa on mainoksille ja kuville on annettu "uusi elämä". Hauska idea!

 

Design taas puolestaan on aikaa kestävää tai kestänyttä suunnittelua, uutta ja vanhaa. Etenkin Wirkalan, Sarpanevan ja Franckin lasituotannon yhteydessä design-termiä käytetään, oli sitten kyseessä uniikki lasitaideteos tai arkikäyttöön tarkoitettu juomalasi.

Toisaalta kaikkihan on designia, jonkun suunnittelemaa. Design-termi esineiden yhteydessä viittaakin saavutettuun asemaan, tunnettuun suunnittelijaan -ja usein korkeaan hintaan. Se on läpäissyt taiteentuntijoien, kriitikoiden, keräilijöiden sekä muiden taiteen "portinvartijoiden" tiukan seulan. Design on jotain, mikä kestää aikaa; siitä tulee "klassikko". Hyvä muotoilu ja suunnittelu on aina muodissa.

Rut Brykin kaunis vanha koristevati.

 

Joka pojan unelmia. Ja ehkä vähän isommankin.

 

Jo muutamalla värikkäällä purkilla ja purnukalla saa modernin keittiön ilmeeseen iloista "retro-henkeä".

 

Keräilijän aarteita

 

Kevät tulee! Tästä pihalle hauskat tuolit!

 

Messuilta löytyi myös iloinen "lentoemäntä" Ilmailumuseosta. Vähän jäi mietityttämään, oliko hän vintageasussaan retroa, uustuotantoa vai mitä ihmettä? Saimme kutsun Ilmailumuseon Aikamatka-nostalgiapäiville 23.4. Ehkäpä se siellä selviää!

 

Linkki Kaapelitehtaalla 3-4.4.2016 pidettävään Retro& Vintage + Design Expoon

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa