Tukholman antiikkimessujen antiikkiaarteita

Vietin viikonlopun työmatkalla Ruotsissa Tukholman Antikmässan-tapahtumassa. Joskus työ ei kuitenkaan tunnu työltä, niinkuin tällä kertaa. Olin mukana  Matkahaukan ja Huutokauppa Helanderin järjestämällä antiikkimatkalla, johon minut oli pyydetty luennoitsijaksi. Tukholman antiikkimessut oli minulle ensikokemus, mutta ei taatusti jää viimeiseksi.

Laivalla Jenny Sirén piti meille informatiivisen alustuksen, mitä kaikkea messuilla oli antiikinystäville tarjolla. Siellä oli mielenkiintoisia luentoja kolmasti tunnissa, maksuttomia asiantuntijakierroksia, messuilla oli myös mahdollisuus tutustua  keräilijä Lars Sjöbergin kokoelmiin, joista on luotu 1700-luvun kartanon sisustus ja ainutlaatuinen tilaisuus nauttia  vanhojen reseptien pohjalta loihdittu historiallinen lounas. Tämän lisäksi kävijää kiinnostivat tietysti antiikkiliikkeiden toineen toistaan tyylikkäämmät osastot.

Messuilla oli paljon väkeä. Joskus myyjä oli niin pitkään varattu, ettei tietoja esineistä saanut.

Messumyyjät painivat selkeästi kahdessa eri sarjassa. Keskellä myytiin hienompaa antiikkia ja laidoilla ja takana oli myyjiä laidasta laitaan, edullisin hinnoin ja kirjavin valikoimin. Fiineimmillä osastoilla hinnat olivat usein piilossa, mutta ne toki kerrottiin kysyttäessä. Suomalaisia antiikkimyyjiä oli niukasti, mutta Galerie Donner oli tyylikkäällä osastollaan paraatipaikalla. Ruotsi on varmasti paikka, jossa arvoantiikki käy hyvin kaupaksi, onhan siellä varakkaita ostajia enemmän kuin Suomessa.

Galerie Donnerin osasto oli kutsuva.

 

Thunér Antikhandelin osasto oli yksi suosikeistani.
Thunér Antikhandelin osastolla katseeni kiinittyi upeisiin tuoleihin. Tuoleja oli 12 kappaletta ja sarjaan kuuluvia tamburetteja kaksi. Mahtava kokonaisuus.
Frida Fjellmanin huikea kattokruunu Le Emerald Pale oli taideteos vailla vertaa.

Ruotsalaisilla on paitsi taito rakentaa upeita messuosastoja, myös rohkeus yhdistellä eri tyylejä kiinnostaviksi kokonaisuuksiksi. Talonpoikaispöydän ympärille sopivat esimerkiksi Panthon tuolit vallan mainiosti. Samoin kuin Tukholman sisustusmessuilla, myös täällä toinen toistaan hurmaavammat kukkakimput koristivat osastoja. Jotkut osastot tuoksuivat huumaavasti magnolialta ja ruusuilta.

Upea kukka-asetelma oli kuin piste i:n päällä.
Konsolipöytä, empire, 3000 euroa.
Upea vanha kello 1400 euroa. Stens Antik Mellerud
1700-luvun lopun 1800-luvun alun muotokuvat Erik Johan Pihlistä ja hänen vaimostaan Christina Gustava os. Wiinbergistä. Taiteilija (väitetty) Jonas Forsslund (1754-1809).
Upea vanha kustavilaislipasto, 600e. Lipasto olisi helppo napata mukaan kantamalla se kätevistä kantokahvoista.
Lipaston pinnalla oli kaunis maalauskoristelu.

 

Ranskalaiset kynttilänjalat olivat myyjän mukaan alkuperältään kirkosta. Vivan-Alidan osasto.
Möbelberget Antikin osasto
Myynnissä oli ryijyjä, mattoja ja vanhoja pellavaliinoja edullisin hinnoin, mutta kalliimmalla, jos vertaa Suomen hintatasoon. Nyt kannattaa pellavaa hankkia Suomesta. Flodings Antik & Retro

 

Hieman harmittaa, etten ostanut tätä selkeästi minua varten kirjailtua pyyhettä.
Upeat kirjaillut käsineet ja muuta hienon rouvan tilpehööriä.
Varaosapankin edessä kävi kuhina. Tarjolla oli jos vaikka mitä avainta, saranaa, lukkopesää ja muuta kaunista.

 

Antiikkiosastoilla koki löytämisen riemua.
Yksi erityisimmistä esineistä, jonka löysin, oli tämä vanha 1700-luvun peili.

 

Peilin sisään oli maalattu ristiinnaulittava Jeesus.

 

Näissä rumissa enkeleissä oli jotain vastustamatonta charmia.
Messuilla esiteltiin myös perinteisiä käsityöammatteja ja kädentaitoja.

 

Vanhat, perinteisin menetelmin valmistetut tapetit olivat toinen toistaan kauniimpia.
Aina ei ole helppo vetää rajaa siihen, milloin entisöinti on mennyt liian pitkälle. Osa haluaa vanhojen esineittensä näyttävän siltä, miltä ne ovat aikoinaan uusina näyttäneet. Itse rakastan ajan patinaa.

 

Grönbacken Interiörin osasto myi kaikkea ihanaa puutarhaan ja pihalle.

 

Lämmin suositus messuille ja messumatkalle. Meillä oli mukava porukka, jonka kanssa matkan pätteeksi vielä jaoimme löytöjämme ja messutunnelmia. Samanhenkisten matkaseuralaisten kanssa saa matkasta vielä enemmän irti ja iltaa istuessamme iloitsimme yhdessä löydöistämme.

Ensi vuonna uudestaan?

Ps. Tässä blogissa kerron mitä Tukholman antiikkimessut tarjosivat antiikinharrastajalle. Voit lukea messujen vintagetarjonnasta toisesta blogistani täältä.

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa