Lähde lukijamatkalle Tarttoon ja Viron kartanoihin!

Tule mukaan lukijamatkalle Tarttoon 20.-23.5. Matkan huippukohteena on uusi Viron kansallismuseo. Vierailemme myös Kõuen ja Moosten kartanoissa ja Alatskiven linnassa.

Tarton Raatihuoneentori on vanhankaupungin sydän. Se on rakennettu uusklassiseen tyyliin.

Matkaohjelma

20.5.2018 sunnuntai Laivamatka Helsingistä Tallinnaan Viking XPRS:llä klo 10.30-13.00. Alus lähtee Katajanokan terminaalista. Lukijamatkalaisten käyttöön on varattu laivamatkan ajaksi kokoustila, jossa on Antiikki&Design-lehden tervetulotilaisuus, ja klo 11.30 nautitaan kokoustilan aulassa maittava salaattibuffet (sis. hanaviini/olut/vesi). Suoraan Tallinnan satamasta lähdetään paikallisen, suomea puhuvan oppaan johdolla kohti Tarttoa, jonne matkaa noin 180 km.

Matkalla pysähdytään Triigin kylässä noin 50 km Tallinnasta, ja tutustutaan Kõuen kartanoon. Ensimmäinen kartanon omistaja oli Tanskan kuninkaan Gerhardus de Kouwen vasalli 1300-luvulla. Kartano oli useilla omistajilla, kunnes se vuonna 1919 pakkolunastettiin von Hagemeisteilta Viron valtiolle. Vuonna 2006 kartanon ostivat poliitikko Eerik-Niiles Kross ja taiteilija Mary Jordan, ja nyt entisöity kartano toimii hotellina. Täältä jatketaan Tarttoon, jossa majoitutaan vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevaan London-hotelliin. Illallinen.

21.5.2018 maanantai Buffetaamiaisen jälkeisellä kaupunkikierroksella tutustutaan kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja vieraillaan Tarton yliopistossa, jonka Kustaa II Aadolf perusti 1632. Kaupunkikierros sisältää myös kävelyn vanhassa kaupungissa.

Lounaan jälkeen iltapäivällä lähdetään bussilla noin 45 km Tartosta sijaitsevaan Moosten kartanoon, jonka Nolckenien suku on rakennuttanut Mooste-järven rannalle. Kauniin päärakennuksen vieressä yksi Viron kunnianhimoisimmista historiallistyylisistä sivurakennuskokonaisuuksista. Suurin osa rakennuksista on rakennettu luonnonkivistä ja koristettu tiilillä. Kartanolle ilmettä antaa englantilaistyylinen puisto. Päärakennuksessa toimii nykyään koulu ja entisessä työhevostallissa restauroijien paja.

Moostesta jatketaan Räpinaan ja tutustutaan Räpinan paperitehtaaseen, joka valmistui vuonna 1734. Se on Viron vanhin toimiva teollisuusyritys ja kuuluu Euroopan ainoalaatuisimpien teollisuusarkkitehtuurikohteiden joukkoon. Vuonna 1873 Räpinaan saatiin Saksasta ensimmäinen paperikone ja paperimyllystä tuli paperitehdas, joka valmistaa erilaisia kirje- ja painopaperituotteita. Myöhemmin tuotiin vielä 3 konetta lisää, ja yksi niistä toimii muunnettuna yhä. Tehtaassa on esillä mm. vanhoja paperista tehtyjä esineitä. Paluu Tarttoon ja ilta vapaata. Päivän ajomatka noin 125 km.

Viron uusi kansallismuseo Tartossa on ollut valtava menestys.

22.5. 2018 tiistai Buffetaamiainen, jonka jälkeen tutustutaan uuteen Viron kansallismuseoon. Uusi, ranskalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema museorakennus sijaitsee entisen Raadin lentotukikohdan ja Raadin kartanon alueella. Mahtava rakennus on peräti 350 metriä pitkä ja sen pinta-ala on lähes 40 000m2. Museon suurin näyttely kertoo Viron historiasta, virolaisesta elämäntyylistä ja maan kulttuurista. Pienemmän pysyvän näyttelyn aihe on suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurihistoria. Iltapäivä vapaata aikaa tutustua omatoimisesti kaupunkiin. Läksiäisillallinen nautitaan kävelymatkan päässä hotellista olevassa ravintolassa.

23.5. 2018 keskiviikko Buffetaamiaisen jälkeen lähdetään paluumatkalle ns. vanhauskoisten kylien Varnjan, Kasepään ja Kolkjan kautta. Kylät sijaitsevat Peipsi-järven tuntumassa. Vanhauskoiset ovat venäjää puhuvia ortodokseja, jotka ovat asuneet sovussa virolaisten kanssa vuosisatoja. Peipsin sipulit ja kuha ovat Virossa tunnettuja. Peipsijärven alue on yksi omaperäisimmistä Viron vähemmistökulttuurien alueista.

Matkan varrella vieraillaan myös Alatskiven linnassa, joka on pienoismalli Skotlannissa sijaitsevasta Balmoralin linnasta. Alatskiven kreivin tytär Sophie von Stackelberg avioitui 1843 Ernst Friedich von Nolckenin kanssa, ja heidän vanhin poikansa Arved Georg von Nolcken rakennuttu linnan 1876-1885.  Lounaan jälkeen jatketaan edelleen Tallinnaan. Viking XPRS lähtee klo 17.00 ja saapuu Helsinkiin Katajanokan terminaaliin klo 19.30. Laivalla on kokoustila käytössä koko matkan ajan. Päivän ajomatka noin 270 km.

Laiva-aikataulu (huom. muutos alun perin ilmoitetusta)
20.5. Helsinki-Tallinna Viking XPRS klo 10.30-13.00
23.5. Tallinna-Helsinki Viking XPRS klo 17.00-19.30

Hinta:
585 e/hlö
Lisämaksu yhden hengen huoneesta 125 e. Yksin matkustavan on varattava yhden hengen huone
Palvelumaksu: 20 e, nettivaraukset ilman palvelumaksua.

Hintaan sisältyy:
- laivamatkat Helsinki-Tallinna-Helsinki kansipaikoilla
- kokoustila laivalla mennen tullen, kahvi/tee ja hedelmät
- Helsinki-Tallinna laivamatkalla salaattibuffet, johon sisältyy hanaviini/olut/vesi
- bussimatkat Virossa matkaohjelman mukaan virolaisella tilausajobussilla
- majoitus Tartossa jaetussa standard-luokan kahden hengen huoneessa hotelli Londonissa
- hotelliaamiaiset, 2 lounasta ja 2 illallista, joista 22.5 illallinen sisältää 2 lasia viiniä tai olutta
- paikallisen suomea puhuvan oppaan palvelut kiertoajeluilla, tutustumiskäynneillä ja Tallinna-Tartto- Tallinna bussimatkoilla
- mukana lehden päätoimittaja

Hotelli:
London***
Rüütli 9, 51007 Tartu,
Puh +372 730 5555

Hotelli sijaitsee vanhassa kaupungissa noin 130 m Raatihuoneentorilta. Vanha rakennus, jossa 60 huonetta, ravintola, baari, hissi. Standard-luokan huoneet kooltaan noin 22m2 ja huoneissa wc, kylpy/suihku, hiustenkuivaaja, minibaari, TV, puhelin, tallelokero ja kokolattiamatto. Huoneiden koko ja muoto vaihtelee ja osassa huoneita kattoikkunat. http://london.tartuhotels.ee

Varaukset ja tiedustelut

Matka-Agentit, vapaa-ajan matkat, puh. 010 321 2800, www.matka-agentit.fi/matkakalenteri

Seuraa meitä somessa