Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Historialliset Turku-kuvat säästyivät kaatopaikalta

Postikorttitehtailijan tallentamat turkulaismaisemat ovat tärkeitä dokumentteja viime vuosisadan alun elämästä. Kuvien alkuperän selvittäminen oli melkoista salapoliisityötä.

Elämää Aurajoen rannalla vuonna 1913
Elämää Aurajoen rannalla vuonna 1913 Kuva: Gustav Arvidsson/Turun Museokeskus
Iiro Andersson
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun museokeskuksen tutkija Martti Puhakka esittelee innoissaan vanhaa Turun linnaa esittävää valokuvaa.

Ihmeellistä, miten eläviltä ne tuntuvat. Ne ovat niin tutun näköisiä ja silti ihan eri aikaa.

Lotten Eklund

– Turun linnan tutkijat olivat aivan haltioissaan: tällaista kuvaa ei ole aikaisemmin nähty. Vaikka kuva ei ole aivan yhtä hyvälaatuinen kuin muut, aiheen sisältö tekee siitä merkityksellisen.

Linnan kuva on 1900-luvun alusta, ajalta jolloin sen ympärille puuhattiin Tukholman Skansenin tyyliin ulkoilmamuseota.

Näkyvillä olivat Suomusjärven tupa, Vänrikki Stoolin aitta ja Perniön luhti. Nykyisin suuri osa rakennuksista on tuhoutunut tai siirretty muualle.

Negatiivien löytyminen kuin tosi-tv:stä

Kuva on osa valokuvaaja Gustav Arvidssonin valokuvajäämistöä, jonka Turun museokeskus on saanut kokoelmiinsa. Kuvien löytymisessä oli onnea matkassa – ja muutamakin välikäsi.

Kuvien löytäjät ovat Lotten ja Patrik Eklund, jotka etsivät TjudaSkolan-firmalleen kiinnostavaa vanhaa irtaimistoa remonttiin menevästä talosta Pohjassa. He ottivat mukaansa myös merkityksettömältä näyttävän laatikon myöhempää tutustumista varten.

– Se oli vain yksi laatikko sen kaiken tavaran keskellä. Päätimme ottaa sen mukaan, se olisi muuten joutunut kaatopaikalle remontin tieltä.

Turun linna ja ympärille suunniteltua ulkomuseota
Turun linna ja ympärille suunniteltua ulkomuseota Kuva: Gustav Arvidsson/Turun museokeskus

Salaperäinen kamerasankari

Laatikosta löytyi valtava määrä valokuvanegatiiveja, joista osasta erottui tuttuja turkulaisia näkymiä. Patrik Eklund päätti kysyä neuvoa valokuvausta harrastavalta työtoveriltaan, professori Leif Kronbergiltä.

Martti Puhakka, Leif Kronberg, Patrik Eklund ja Lotten Eklund
Martti Puhakka, Leif Kronberg, Patrik Eklund ja Lotten Eklund Kuva: Iiro Andersson/Yle

Kronberg keksi valokuvaaja Helge Rejströmin kokoelmasta löytyneiden perhepotrettien ottajaksi. Rejström oli kuitenkin liian nuori isonegatiivisten Turku-kuvien ottajaksi.

Mukana oli myös negoista tehtyjä postikortteja, joissa kuvaajaksi mainittiin G. Arvidsson. Nyt alettiin päästä jäljille.

– Ensi alkuun tosin googlettaminen johti vähän harhaan, sillä Ruotsissa on tälläkin hetkellä aktiivinen valokuvaaja nimeltä Gustav Arvidsson, Kronberg nauraa.

Kronberg teki negatiiveista vedokset, joita esiteltiin Museokeskukselle. Kuvien historiallinen arvo oli ilmeinen.

Postikorttidokumentaristi

Ruotsalainen Gustav Arvidsson tuli Suomeen vuonna 1889. Hän asettui Helsinkiin ja perusti painotalon Gust. Arvidssons Litografiska Ateljer.

Arvidssonin paino valmisti mm. postikortteja, jotka olivat rajusti kasvava bisnes. Kuvausmatkoja Arvidsson teki ympäri maata.

Näkymät Arvidssonin Turku-kuvissa eivät ole vallankumouksellisen uusia, samat kohteen on tallennettu ennen ja jälkeen moneen kertaan. Martti Puhakka kehuu kuitenkin Arvidssonin työn laatua ja hänen kuvauksellista näkemystään.

Saaristolaisten pursia Aurajoen varrella
Saaristolaisten pursia Aurajoen varrella Kuva: Gustav Arvidsson/Turun museokeskus

– Arvidsson on lisäksi halunnut esitellä kohteensa usealta taholta ja näyttää siltä, että hän on kuvannut valtaosan kuvia suunnilleen samana aikana.

Tarkoituksella tai tietämättään, postikorttimaakari Arvidsson oli toiminut merkittävänä dokumentaristina.

Kuvien merkillinen elävyys hämmästytti ja kosketti myös kuvien löytäjä Lotten Eklundia.

–  Nämä ovat aivan upeitä kuvia kaikkine detaljeineen. Ihmeellistä, miten eläviltä ne tuntuvat. Ne ovat niin tutun näköisiä ja silti ihan eri aikaa.

Turun museokeskus kaipaa lisätietoa valokuvaaja Gustav Arvidssonin vaiheista, perheestä ym.  Tietoa voi lähettää osoitteeseen minna.ijas@turku.fi.

_Brinkkalan gallerian näyttely on avoinna 20.3.–19.4.2015 ti–pe klo 12–19, la–su klo 11–17. Vanha Suurtori 3, Turku. Galleriaan on vapaa pääsy. _

Suosittelemme