Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Käsityöläinen: Hirsirakentamisen säädöksiä pitäisi helpottaa

Hirrestä on jälleen kiinnostuttu rakennusmateriaalina. Siitä on helppo rakentaa saunamökki tai vaja, mutta talon rakentaminen on vaikeutunut energiamääräysten takia.

Seppo Kalliokoski siistii hirren pintaa piilukirveellä.
Seppo Kalliokoski siistii hirren pintaa piilukirveellä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle
Antti Kettumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hirsirakentaminen kiinnostaa yhä useampaa rakentamista suunnittelevaa. Kursseille osallistutaan nyt aktiivisemmin kuin menneinä vuosina. Hirttä pidetään hengittävänä materiaalina, mutta talon rakentaminen on vaikeutunut.

– Eristevaatimukset ovat nykyään niin kovat, että ne sotii jo perinteistä hirsirakentamista vastaan, sanoo halsualainen käsityöläinen ja kouluttaja Seppo Kalliokoski. 

Tuntuu, että rakentaminen on jälleen lisääntynyt ja ollaan palattu vanhaan perinteeseen.

Seppo Kalliokoski

Monet puolustavat perinteistä rakentamista, mutta helppoa rakentaminen ei ole. Esimerkiksi vaatimus koneellisesta ilmastoinnista tuntuu hankalalta.

– Jos on altistunut sisäilmaongelmille ja ei voi enää asua synteettisillä aineilla sisustetuissa taloissa niin on se aika ikävää, jos määräykset kieltävät hirsirakentamisen.

Kalliokosken mukaan hirsitalo on täysin hengittävä, jos siinä ei käytetä mitään synteettisiä aineita.

– Käsitän sen niin, että se on kohtalaisen terveellinen. Ainahan Suomessa on hirsitaloissa asuttu ja hengissä oltu. Eivät ne nyt voi kovin huonoja olla.

Pienellä rakennuksella alkuun

Seppo Kalliokosken mielestä kurssin jälkeen oma rakentaminen kannatta aloittaa pienistä rakennuksista. Vaikka ulkovajasta tai koirankopista. Hirren veistämisen perustekniikan oppiin nopeasti.

– Hirren käsittely menee edelleen vanhoilla opeilla, mutta uusilla ja parhailla työkaluilla. Aina rakentajilla on olleet sen aikaiset ja parhaimmat työkalut. Piilukirveellä saa edelleen siistin pinnan ja niitä löytyy parhaiten kirpputoreilta. Moottorisahalla saadaan helposti suuret työt tehtyä. Kirveen ja kuorimaraudan lisäksi tarvitaan joitakin muitakin työkaluja.

Hirren pinta siistitään piilukirveellä.
Hirren pinta siistitään piilukirveellä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Tekeminen opettaa lisää kurssin jälkeen. Pienet rakennukset ovat helppoja tehdä, koska puun koko ja hirren pituus ei ole liian iso. Niitä on silloin helpompi käsitellä

– Pidän viikon mittaisia lyhytkursseja ja omasta innosta kehittyminen on paljon kiinni. Tekeminen opettaa esimerkiksi salvaustekniikan paremmaksi. Silmä kehittyy ja arviointikyky paranee. Lopulta myös hirren valintakin onnistuu ja minusta tuntuukin siltä, että sitä ei voi oikein edes opettaa.

Hirsirakentamista arvostetaan edelleen ja kursseilla käydään. Osallistujamäärän takia ei ole tarvinnut perua yhtään kurssia. Seppo Kalliokoski käy opettamassa pari kertaa vuodessa lähinnä Haapajärvellä ja Seinäjoella. Kursseilla on keskimäärin 10 oppilasta.

– Ihmisten muut kiireet vaikuttavat määrään. Tuntuu, että rakentaminen on jälleen lisääntynyt ja ollaan palattu vanhaan perinteeseen.

ANTTI KETTUMÄKI

Suosittelemme