Tyttökuningas Kristiina

Kuningatar Kristiinasta kertova, Mika Kaurismäen ohjaama Tyttökuningas-elokuva ei ole mikään tavallinen prinsessasatu. Turussa kuvattu 1600-luvun epookki on onnistunut hyvin, mutta parasta elokuvassa on Malin Buskan roolisuoritus pääosassa.

Malin Buska voitti Montrealin elokuvajuhlilla syyskuussa parhaan naispääosan palkinnon roolistaan kuningatar Kristiinana.

Tyttökuningas kertoo kuningatar Kristiinasta, joka hallitsi Ruotsia 1632–1654. Hänet kasvatettiin kruununperijäksi, joka sai oppia miehisiä taitoja. Hallitsijana hän suosi sivistystä ja kulttuuria. Kristiina kieltäytyi menemästä naimisiin, ja lopulta hän luopui kruunusta, muutti Roomaan ja kääntyi katoliseksi.

Voimakastahtoisena ja epäsovinnaisena Kristiinana elokuvassa loistaa ruotsalainen näyttelijä Malin Buska. Elokuvan lehdistötilaisuudessa hän yllätti puhumalla suomea; hän on kotoisin Tornionjokilaaksosta. Kristiinan tarina oli hänelle jo ennen valintaa rooliin hyvin tuttu.

– Äitini ja mummoni olivat Kristiina-faneja, ja sain toiseksi nimekseni Kristiina. Kiehtovaa hänessä on, että hänellä oli monet kasvot eri tilanteisiin. Kristiina oli vapaa henki, tai ainakin yritti elää niin.

Elokuva on historiallinen, mutta ohjaaja Mika Kaurismäen mukaan sen sanoma on nykyaikaa:

– Kristiina oli moderni henkilö, joka mietti mitä tehdä elämällään, aivan kuin nuoret nykyäänkin.

Kansainvälisen elokuvan kuvauspaikaksi valittiin Kaurismäen mukaan Turku osittain siksi, että toisin kuin mo­net ruotsalaiset linnat, Turun linna, samoin kuin Tuomiokirkkokin, on säilynyt lähellä 1600-luvun asuaan.

Elokuva kertoo Kristiinan kasvusta hallitsijaksi ja vaikeista valinnoista. Kuningatar rakastuu hovineitoonsa Ebba Sparreen (Sarah Gadon).

Tyttökuninkaan Suomen ensi-ilta on perjantaina 11.12.

Seuraa meitä somessa