Äkkiä huutokauppaan siitä!


Tämän päivän 20.10. huutokauppaan voi jättää ennakkotarjouksia nettisivujen kautta klo 12:een asti: Hagelstam & Co. Se kannattaa, jos on kiinnostunut vaikkapa Dora Jungin suunnittelemista Viivaleikki-tekstiileistä. Niillä tekee loppuvuoden juhlapöytiin kansainvälisen tason kattaukset. Viivaleikki-pöytäliina voitti Grand Prix -palkinnon Milanon triennaalissa 1957.

Dora Jung, Viivileikki, 1 + 4, damasti, 128 x 165 cm, 45 x 50 cm, lähtöhinta 150 e, 20.10. Hagelstam & Co.

Tai kiinnostaisiko nykymuotoilu? Myynnissä on nimittäin Tom Dixonin 2000-luvulla suunnittelema nojatuoli, nimeltään Velvet Wing. Tuoli on tulevaisuuden muotoiluikoni, joka on jo nyt ehtinyt herättää suurta kansainvälistä huomiota ja poseerannut tunnetuissa sisustuslehdissä.

Vaikka tuoli on suunniteltu 2000-luvulla, sen esikuvat ovat yli parin sadan vuoden takana. Vastaavanlaisia korkeaselustaisia tuoleja valmistettiin 1700-luvulla ja 1800-luvulla ainakin Englannissa. Korkean selustan tarkoituksena oli suojata istujaa sekä viimalta että takkatulen kuumuudelta.

Tom Dixon, Velvet Wing, lähtöhinta 1 500 e, Hagelstam & Co. Halvalla menee, jos vasarahinta ei nouse kunnolla lähtöhinnasta. Uutena tuolista joutuu pulittamaan noin 4 000 e.

Miltähän Dixonin tuolin pitäisi suojata? Ehkäpä muilta ihmisiltä; antaa yksityisyyttä. Sama ideahan taisi olla Eero Aarnion Pallotuolilla.

Itselleni kelpaisi hyvin vaikkapa maalaus kuvataiteilija Juhani Hakalahdelta, jonka teoksia olen pienimuotoisesti kerännyt. Ensimmäisen hankin opiskeluaikoina, jolloin teokseen upposi huomattava osa opintolainastani, mutta varmasti sitä voi huonomminkin opintotukensa käyttää. Tämä Hagelstamilla myynnissä oleva pieni teos ei edusta Hakalahtea (1934–2010) tyypillisimmillään, joten arvelisin työn olevan hänen uransa alkuajoilta, todennäköisesti 50-luvulta. Silti se olisi hyvä lisä pienenpieneen Hakalahti-kokoelmaani.

Juhani Hakalahti, öljyvärityö, 38 x 38 cm, lähtöhinta 150 e, Hagelstam & Co.

 

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa