Designia, Pop-antiikkia ja Vintagea Kaapelilla

HRVDE- messut Kaapelitehtaalla ovat yksi suosikeistani. Tarjolla on esineitä laidasta laitaan joka kukkarolle: arkista, muistoja herättävää käyttötavaraa, pop-antiikkia, vintagevaatteita ja asusteita, hienoja designesineitä, valaisimia ja huonekaluja.  Paikalla on noin seitsemänkymmentä myyjää Suomesta, Ruotsista ja Virosta, joista osa yksityishenkilöitä ja keräilijöitä. Toisin kuin Hesarin jutussa "Keisarin vinkit ostoksille" Huutokauppakeisari Ari Palsamäki antoi ymmärtää, voi messuilla tehdä hyviä löytöjä.

Tietysti ostajan näkökulma on hieman erilainen kuin työkseen bisnestä pyörittävän huutokauppakeisarin. Itse en myöskään -toisin kuin Palsamäki jutussa neuvoo-  haluaisi ostaa "aarretta" pilkkahintaan kirpputorilta henkilöltä, joka ei tiedä myyvänsä arvoesinettä.

Huutokauppakeisarin neuvot aitouden ja kunnon tarkastamisesta olivat hyviä. Katsomalla ja kiertämällä oppii, messuilla on paljon keräilijöitä, jotka kertovat auliisti esineistään. Messuilla pikaista ostopäätöstä tehtäessä, kannattaa kurkata netistä. Esimerkiksi Arabian omilla sivuilla löytyvät käyttöesineiden leimat ja suunnittelijat, tunnetuimmilla muotoilijoilla on myös omia virallisia sivuja, joiden kautta heidän tuotantoaan voi etsiä. Myös huutokauppojen vanhoja luetteloita kannattaa selata netistä, nekin voivat auttaa hinnan kartoittamisessa.

Tiedon hankinnassa vanhat kirjat ja tehtaanluettelot ovat tärkeässä asemassa. Niitä oli myynnissä myös messuilla.

Palsamäen neuvoista erityisen hyvä on tinkiminen. Olen itse ollut  aiemmin aika huono tinkimään, mutta mieheni on siinä mestari ja olen vuosien saatossa oppinut itsekin, etteivät hinnat ole aina "kiveen kirjoitettuja". Itse asiassa hinnan neuvotteluoperaatiosta on muodostunut osa hauskaa molemminpuolista kaupankäyntiprosessia. Etenkin viimeisenä myyntipäivänä, jos tavara ei ole mennyt kaupaksi, saattaa sen saada edullisemmin.

Tavallisen ostajan on myös tärkeä toimia tunteella. Jos esine on mielestäsi ihana ja puhuttelee sinua, se kannattaa hankkia. Olen nykyään itse opetellut "nukkumaan yön yli" ennen ostopäätöstä. Messuilla se on vaikeaa, sillä joku muu saattaa sitten napata herkun ennen minua.

Mukavaa ostoskierrosta!

Linkki Arabian tehtaan käyttökeramiikan leima-, koriste- ja suunnittelijahakuun.

Linkki Kaj Franckin verkkonäyttelyyn

Linkki Tapio Wirkkalan tuotantoon

Linkki Oiva Toikan tuotantoon

 

HUUTOKAUPAT:

Linkki Annmaris luetteloihin

Linkki Bukowskis luetteloihin

Linkki Hagelstamin luetteloihin

Linkki Helanderin Huutokauppaluetteloihin.

Ps. Messut ovat käynnissä tämän viikonlopun ajan. Otin ensimmäiset kuvat jo perjantaina, jolloin kaikki myyjät eivätkä eivät vielä olleet paikalla eivätkä myyntipöydät valmiita. Blogi elää tämän viikonlopun, koska  lisään kuvia  ja tietoja esineistä sekä myyjistä lauantain kierrokseni aikana!

Muovisesta Jameksesta ei kuulemma ollut paljon apua Vuoskerta osaston pystytyksessä, mutta hyvä katseidenkerääjä se kyllä oli.
Kaunis sininen valinten valaisin. Reiät heijastavat kauniita kuvioita seiniin.

 

Kolme sulotarta.
Sarviksen mainiot henkarit. Väri-ilottelua arkeen!

 

Sarviksen muoviastiat Kauppahuone Annukan osastolta. Nämä vanhat astiat on tehty sopimaan vanhojen astiakaappien mittoihin. Esimerkiksi 1950-luvun keittiöön muoviset säilytysastiat sopivat millilleen.
Harvemmin näkynyt Köökki-sarjan kello. Gunvor Olin Grönqvistin taidonnäyte.

 

Kaunis Lanzette-astiasto vuodelta 1969 Brummer & Brummerin osastolla. Astiaston mallin on suunnitellut Tapio Wirkkala, kohokuvion on suunnitellut Exner. Pohjalla merkki Saksalaisen Thomas tehtaan leima..

 

Ruotsalaisen keraamikko Lisa Larssonin viehättävä seinätaulu Viva Designin osastolta.

 

Kutsutorvi. Antiikki Maini ja Veli
Vanhojen lelujen keräilijöille ihania aarteita.

 

Ilmari Lappalaisen Askolle suunnittelema tuoli ja Neliapila pöytä.
Tynellin valaisin myytiin heti lauantaiaamuna.
Rut Brykin perhonen.
Reliefi A. Aalto.

 

Tämän Iittalan upean käsinmaalatun pullon olisin halunnut itselleni.
Arabian maisema pitää suosionsa vuodesta toiseen. Ikiklassikon merkki.
Oletko suunnittelemassa vintagehäitä? Asuongelma ratkaistu.
Retrokuppeja muutamalla eurolla.
Style messuosasto.

 

Tästä värien, kuosien ja muotojen ilottelusta ei voi tulla kuin hyvälle tuulelle!

HRVDE- messut Helsingin Kaapelitehtaalla la-su klo 10-16

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa