Vinkit ruskaretkelle Pietariin

 

Olen käynyt kolmasti Pietarissa. Ensimmäisestä kerrasta, joka oli vuonna 1995, kaupunki on totisesti muuttunut. On lähes uskomatonta, että noin kolmen tunnin junamatkan päässä meistä on niin valovoimainen suurkaupunki. Kuin kokonaan toinen maailma.

Tällä kertaa ruska antoi parastaan ja syksyinen leuto sää kruunasi pitkän viikonlopun. Kaupunki kietoi minut jälleen kerran pauloihinsa.

Taidehistorioitsijana arvostan keskustan yhtenäistä kaupunkikuva. Säilyneiden vanhojen rakennusten julkisivut on myös kauniisti restauroitu. Joka paikassa huokui historia ja tunsin olevani kuin Tolstoin tai Dostojevskin romaanissa.

Suosittelen lämpimästi kohdetta, se on yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen käynyt. Keskustaan  kannattaa tutustua kävellen nähtävyydeltä toiselle, käyskennellä puistoissa, käydä kanaaliajelulla ja istahtaa johonkin teehuoneeseen lasilliselle teetä.

 

Sota-alus Aurora.
Moikan väriloistoa.

 

 

Kanaalit halkovat kaupunkia. Sitä on sanottu myös Pohjolan Venetsiaksi.
Pietari- Paavalin linnoitus oli vaikuttava.
Saari oli myös poliittisten vankien säilytyspaikka. Siellä nukkuvat ikuista unta myös Venäjän tsaarit.

 

Olen viettänyt aiemmilla reissuillani kokonaisen päivän Eremitaasissa. Ja silti jäi paljon näkemättä.
Eremitaasi on saanut alkunsa Katariina II yksityismuseona. Sittemmin myös muut tsaarit laajensivat taidekokoelmia. Myöhemmin vallankumouksen jälkeen ylimystöltä takavarikoitu taide kansallistettiin ja lahjoitettiin museolle. Kokoelma on karttunut myös sotasaaliista.
Jonot Eremitaasiin ovat pitkät. Lippu kannattaa hankkia etukäteen netistä.
Iisakin kirkko oli vaikuttava. Sen rakentaminen kesti neljäkymmentä vuotta (1818–1858), mistä on jäänyt ikuisuushanketta tarkoittava sanonta: "rakentaa kuin Iisakinkirkkoa".
Iisakinkirkko on maailman neljänneksi korkein kupolirakennus
Kirkoissa kannattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.
Toinen upea nähtävyys on Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko eli Verikirkko. Se on rakennettu murhatun Aleksanteri II muistolle. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1883, ja se valmistui vasta 24 vuoden kuluttua.
Verikirkon koristelu pienenpienin kivin ja mosaiikein on käsittämätön upea.

 

Sillat olivat kuin taideteoksia.

 

P.S. Kannattaa ehdottomasti vierailla myös keisariperheen kesäasunnossa Pietarhovissa, Fabergé Museossa, Shuvalovin palatsissa, jossa on maailman suurin kokoelma  Fabergé-esineitä sekä Jusupovin Palatsissa, josta jälkimmäisestä lisää myöhemmin.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa