5 tarinaa uudesta Antiikki & Designista

Kannen kuvasi Tuija Talvitie.
Hannele Kuntsi-Aalto ja Putte Aalto herättivät eloon merikapteenin 1800-luvulla rakennetun kaupunkitalon Uudessakaupungissa. Sisustuksen ja värien parissa työskennelleen pariskunnan kodissa kohtaavat taide, antiikki ja pohjoismainen design. Ja yläkerrasta löytyy japanilainen puutarha. Kodin ruokasalista on myös tämän uusimman numeron kansikuva. Kuvat Tuija Talvitie

Kyllästyminen kertaustyyleihin ja käsityön arvostus pohjustivat jugendtyylin nousua 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Suomessa se heijasti myös kansallistunnon syttymistä. Aukeaman kuvat: Tampereen tuomiokirkko, Hannu Jukola. Jarmo Tiihosen kodin sali, Erja Lempinen.

Lars Sonckin suunnittelema Tampereen tuomiokirkk on suomalaisen jugendin mestariluomus.

Ihminen astui ensi kertaa Kuun kamaralle 50 vuotta sitten. Avaruusaika merkitsi designille
uusien materiaalien, innovaatioiden ja ennennäkemättömän rohkean muotokielen esiintuloa. Suomen tunnetuin anti ajan suunnittelulle oli Matti Suurosen piirtämä muovinen Futuro-talo.

Avaruuden tavoittelu inspiroi muotoilemaan niin huippudesignia kuin arkiesineitäkin, kuten tekokuun mallisen samovaarin.

Yrjö Saarisen räiskyvät maalaukset jakoivat mielipiteitä taiteilijan elinaikana, eikä hänen taiteensa jätä kylmäksi vieläkään. Boheemin taiteilijan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta. Sitä juhlistetaan mittavalla näyttelyllä Hyvinkään taidemuseossa, www.hyvinkaantaidemuseo.fi.

Yrjö Saarisen alatonkuvien mallina oli usein oma vaimo Meeri, kuten tässä Mietteissä-teoksessa vuodelta 1943.

Heinäkuun alkuun sijoittuvat Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät sekä Fiskarsin Antiikkipäivät vetävät magneetin tavoin keräilijöitä Raaseporin ruukkimiljööseen. Kävimme nuuhkimassa keräilyn pinnalla olevia trendejä ja tarkastelemassa tavaravalikoimaa. Kuvat Katri Lehtola.

Messuilla kohtasi mm. Oiva Toikan suunnitteleman lasilohen. Harvinaisuuden (valmistettu 150 kpl) hintapyyntö oli 1 500 e.