Aamiaisaihe Kauniaisista

Minua kiinnostaa tiedot tästä maalauksesta­ (kehyksineen 50 x 66 cm). Se on löytynyt erään vanhan koulun vintiltä vajaat 30 vuotta sitten. Kuva on mielestäni maalattu akryyleillä tai akvarelleilla pahville. Kuva-­aiheiden ääriviivat on piirretty tussilla ja lyijykynällä. Ilmeisesti tuo UB 1921 on tekijän signeeraus. Kutsun työtä Aamiaistauluksi. Se on koristanut kaikki nämä vuodet aina kotini keittiötä.

Tämä vesiväripiirros on taidokas työ ja mainio ajankuva vuodelta 1921. Näemme perheen aamiaispöydässä. Taustalla on biedermeier-peili ja peikonlehti. Kattolampun varjostimeen on piirretty karikatyyrihahmoja. Pöydällä höyryää samovaari. Tarjolla on kananmunia, kinkkua ja juustopallo punaisessa vahakuoressa. Viinipullon etiketissä lukee St. Raphael Grand Cru Château Grankulla ja säilyketölkissä Condensed Milk made in Grankulla.
Sinisessä pakkauksessa on Echter Kunst-Honing, aitoa taidehunajaa ja vihreässä pullossa Feinster Tafel-Mostrich Ersatz, hienointa pöytäsinapin korviketta. Alareunan teksti Les ci-devant vihjaa satiiriin. ­Sana tarkoittaa Ranskan suuren vallankumouksen jälkeen tittelinsä menettäneitä aristokraatteja, jotka eivät hyväksyneet yhteiskunnan muutoksia. Onko tämä hyväntahtoinen karikatyyri taiteilijan lähipiiristä? Vai julkaistavaksi tehty pilapiirros, joka piikittelee vastikään Espoosta itsenäistyneen Kauniaisten eli Grankullan elämäntapaa? En yritä arvailla tekijää, vaan kysyn lukijoiltamme, tunnistatteko kuvan henkilöt tai taiteilijan nimikirjaimet UB? Koska aiheen pystyy paikallistamaan Kauniaisiin, kotiseutuarvo ja kuvan mestarillinen toteutus nostavat vakuutusarvon 300 euroon. (TP)

Seuraa meitä somessa