Lomonosovin lautanen

Minua kiinnostaa lautanen, joka on löytö kirpputorilta. Missä ja milloin se on valmistettu? Mikä rakennus on kuvassa? Entä arvo?

Kiinnostava löytö. Koristelautanen on venäläisen Lomonosovin posliinitehtaan tuotantoa. Tehtaan juuret juontavat 1744 perustettuun Keisarilliseen posliinitehtaaseen lähellä Pietaria. Vallankumouksen jälkeen 1918 tehdas valtiollistettiin, ja sen nimeksi tuli Lomonosov. Tehtaan tuotanto on vaihdellut 1920-luvun avatgardesta myöhempiin poliittisiin aiheisiin ja vanhojen tyylien kertaukseen. Tämä koristelautanen liittyy 1939 avattuun näyttelyyn, jossa esiteltiin mm. Neuvostoliiton saavutuksia maataloudessa. Vadissa onkin vilja-aiheinen koristelu reunassa.

Tässä ei voi olla lisäämättä, että Neuvosliitossa elettiin vuosina 1937-38 Stalinin johtamia terrorin vuosia, joissa surmattiin jopa satojatuhansia maanviljelijöitä (kulakkeja). Sitä ennen 1920-luvulla alkanut maatalouden kollektivismin yhteydessä jopa yli 2 milj. valtion vihollisina pidettyä maanviljelijää teloitettiin.

Näyttelyalueelle rakennettiin Neuvostoliittoon kuuluvien alueiden tyypillisiä rakennuksia, mm. talo Karjalasta. Kuvan lautasen rakennus on näyttelyalueen keskuspaviljonki. Tätä mahtailevaa barokkihenkisen rakennuksen fasadia komistaa CCCP eli venäjänkielinen lyhenne Sosialististen neuvostotasavaltojen liitosta. Paikka on edelleen toiminnassa, siellä on museoita ja näyttelyjä ja ravintoloita. Lautanen on 1950-luvulta. (AK)

Vakuutusarvo on 60 e, arvioi Antiikki Maini ja Veli.

Seuraa meitä somessa