Viinan tarjoiluastia

Toivoisin tietoa ja hinta-arvion tästä esineestä.

Antiikkikauppias Bernt Morelius Old Times -liikkeestä kertoo, että viinaryypyn juominen kylmänä tuli muotiin 1800-luvun lopulla. Ravintoloissa ryyppyjä alettiin tarjota tällaisesta astiasta, jossa oli säiliöt eri viinatyypeille. Makuina yleensä olivat maustamaton, akvaviitti ja pomeranssinkuorella maustettu viina, ja jokaiselle juomalle oli oma hanansa. Astiassa on myös neljäs säiliö jäälle, joka piti juomat kylminä. Viinan tarjoiluastia kuului ravintoloissa osaksi voileipäpöytää, ja sitä kutsuttiin lempinimellä Fritz. Herroilla oli leikillisesti tapana vierailla Fritzin luona, mutta suotavaa oli ottaa korkeintaan 3–4 ryyppyä. Viinaryyppy osana voileipäpöytää säilyi 1900-luvun alkuun, jolloin raittiusliike alkoi paheksua tapaa. Tyyliltään esine on 1800-luvun lopun uusrenessanssia, ja se on hopeoitu elektrolyyttisesti. Moreliuksen mukaan viinan tarjoilu­astioita ei liiku kovin usein suomalaisilla antiikkimarkkinoilla, joten hän antaa sen vakuutusarvoksi 2 500 e. (AK)