Pomona Retroilee

Yksi 1960-luvun Arabian suosituimmista keräilykohteista  ovat Pomona-purkit. Herkulliset mansikat, karviaismarjat, luumut ja muut vetoavat yhä, sillä nämä raikkaat astiat sopivat moderniin kotiin. Sarjaa valmistettiin 1965-75. Sen edeltäjä oli Ulla Procopén Tutti Frutti -sarja, josta ei tullut ihan Pomonan kaltaista menestystarinaa.
Itselläni oli lapsena kirjoituspöydällä luumukoristeinen purkki, jossa pidin värikyniä. Tavallisempaa oli, että Pomona koristi keittiön hyllyjä sokeri-, hillo- tai vaikka karkkipurkkina.
Pomonan marjat ja hedelmät on luonut Arabian koristemaalari Raija Uosikkinen. Hän ei suunnitellut itse astioita, ne ovat muun muassa Kaj Franckin käsialaa. Uosikkinen muistetaan myös Arabian joululautasista ja Kalevala-vuosilautasista. 

Mansikka on yksi koristeaiheista, jonka ympärille muodostui kokonainen astiasto.​
Mansikka on yksi koristeaiheista, jonka ympärille muodostui kokonainen astiasto.​

Purnukoita oli kahdenlaisia, osassa oli "kaula", osa oli suora. Osaan oli myytävänä myös kansi, joka nyt on kovin haluttu, sillä se meni helposti rikki. Muun muassa mansikkasarjasta tehtiin myös muita astioita, itse asiassa 16-osainen lautasten, kuppien ja tarjoiluastioiden kokonaisuus.

Mustikka vetoaa sinivalkoisen ystävään.​
Mustikka vetoaa sinivalkoisen ystävään.​

31.3. ilmestyvässä Retroilu-erikoisnumerossa kerromme kaikista Pomonan koristeaiheista, joista harvinaisimmat ovat hunajamehiläinen ja karviainen.

Seuraa meitä somessa