5 tarinaa uudesta Antiikki & Designista

Kannessa on harvinaisia Kauklahden lasitehtaan maljakoita 1930-luvulta. Ne muistuttavat Muranon lasia. Kuva: Pia Inberg

Kauklahden lasitetehtaan tutuimpia esineitä ovat kirkkaat, maalatut pullot ja vadit ja tutunnäköiset puristelasit. Tehtaalla tehtiin kuitenkin myös monenlaisia tuotteita, ja niitä on keräilijäparilla Britta ja Yngve Lindholmilla laaja kokoelma. Lindholmit asuvat Espoon Kauklahdessa, s. Lasilaaksossa, jossa tehdas toimi vielä 1951. 

Kaulahden lasitehtaassa on tehty puristelasista niin juomalaseja kuin asetteja.

Serlachius-museoissa Mäntässä on avautunut hieno näyttely Olli & Bucklan, joka kertoo suunnittelijaparista Olga Gummerus-Ehrströmistä ja Eric O. W. Ehrströmistä. Miestään huonommin tunnettu Olga eli "Olli" on tehnyt muun muassa Hvitträskin lasimaalaukset ja luonut koko uransa ajan myös omaa taidetta. Yhdessä kuvankaunis Olli ja rehevä renessanssi-ihminen Eric muodostivat suunnittelijaparin, jossa ei ollut merkitystä, kenen nimiin teokset laitettiin. Ollista meille kirjoittaa Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä, joka blogissaan kertonut Ehrströmien rakkaustarinasta

Olga Gummerus-Ehrström on tehnyt useita omakuvia. Vasemmalla sivulla on luonnokset lasimaalauksiin, jotka toteutettiin saksalaiseen, sittemmin tuhoutuneesen Villa Molchowiin.

 
Kotijutussa pääsemme vierailulle Ari Ahon kotiin, joka on sisustettu 1700-luvun rokokoo- ja kustavilaishuonekaluilla.
 

Ari Ahon kodin huonekalut ovat parasta antiikkia. Sitä maustavat suomalaisen nykytaiteen valiot.

Kaurilan Sauna on aika uniikki paikka: keskellä Helsinkiä, Meilahdessa aivan Seurasaaren lähellä on yksityinen, vuokrattava sauna tunnelmallisessa hirsitalossa. Sen omistaja Saara Lehtonen kertoo, että hän ei ole ostanut kotiinsa juuri mitään uutta - sauna on sisustettu talonpoikaisilla huonekaluilla, ja saunan vieressä olevan kotitalon kalusteet ja esineet on perittyjä, huutokaupasta tai kirppikseltä löydettyjä, tai sitten ystävien lahjoja. 
 

Kaurilan Saunaan voi ostaa lipun netissä joko omalle seurueelle tai arki-iltojen yleisiin lenkkisaunoihin.

Kaurilan Sauna on todelllinen idylli keskellä pääkaupunkia. Lippuja sinne voi ostaa saunan omilta nettisivuilta.

1910-luku oli ensimmäinen kuntoilun vuosikymmen. Naiset alkoivat hiihtää ja pyöräillä. Muoti otti vaikutteita Idästä ja vapautti naisen kiristävä uumasta.

Vintagemuodin vuosikymmenet -sarjassa olemme edenneet 1910-luvulle. Lupaavasti alkanutta vuosikymmentä hallitsi vuosina 1914-1918 riehunut ensimmäinen maailmansota. Naisten muoti vapautti korsetin kirouksesta, ja muutenkin nainen otti oman ruumiinsa haltuunsa - liikunta oli suosittua, ja sota-aika osoitti että naiset selvisivät monista töistä miesten taistellessa rintamalla. 

Seuraa meitä somessa