5 tarinaa uudesta Antiikki & Designista

Kannen kuva on Sari Kalpan kodista. Kuva Jaanis Kerkis.
Vintagekauppias Sari Kalpa asuu asunnossa, joka on sisustettu Suomi-filmin hengessä. Kalpa myös pukeutuu 1940-50-luvun vaatteisiin. Vintagevaatteissa ja vanhoissa huonekaluissa hän viehättää niiden laatu ja kestävyys. Kuva Jaanis Kerkis.

Suomen Filmiteollisuus oli Suomen suurin elokuvayhtiö. Sen studioissa valmistettiin 1930-60-luvulla yli kaksisataa elokuvaa. Filmeissä näyttelivät muun muassa legendaariset Ansa Ikonen, Tauno Palo ja vastikään kuollut Lasse Pöysti. Elokuvissa saattoi ihailla myös ennennäkemätöntä pukuloistoa ja muodinmukaisilla kampauksilla, joilla luotiin Suomeen Hollywoodia mukailevaa glamouria.
 

Suomi-Filmin elokuvat pyrkivät kansainväliseen loistokkuuteen muodikkain asuin ja kampauksin.

Saksaan 1919 perustettu Bauhaus-koulu loi suunnan kansainväliselle modernismille. Vaikka koulun toiminta loppui jo 1933, sen merkitys kantaa yhä nyt satavuotta myöhemmin ja näkyy tämän päivän muotoilijoiden ja arkkitehtien töissä. Satavuotiasta Bauhausia juhlitaan monin tapahtumin, joista saa tietoa www.bauhaus100.com 

Bauhausin klassikkoja on Marcel Breuerin B3-tuoli eli Wassily-tuoli. Se on yhä tuotannossa, ja sitä valmistaa Knoll. Kuvat Riitta Sourander.

"Hän oli edelläkävijä, avantgardisti! Rohkea ja vahva, omaääninen, tinkimätön, vilpitön ja hurja", kuvailee tutkija Hanna-Reetta Schreck taiteilija Ellen Thesleffia. Taiteilija loi monia Suomen taidehistorian merkittävimpiin kuuluvia teoksia. Thesleffin näyttely Minä maalaan kuin jumala avautuu Hamissa eli Helsingin taidemuseossa 26.4. 

Ellen Thesleffin pikkusiskostaan Thyrasta 1892 maalaama lyyrinen muotokuva sykähdyttää. Kuva Hanna Kukorelli / Helsingin taidemuseo HAM

Tyylikoulu-sarja jatkuu nyt viimeisillä kertaustyyleillä. 1800-luvun lopulla sisustustyyleissä nähtiin monta muotia, jotka saivat innoituksensa menneestä. Uuskustavilaisuus katsoi 1700-luvun loppuun, uusbarokki 1700-luvun alkuun ja uusempire 1800-luvun alkuun. Uustyylejä suosittiin lähinnä sisustuksessa, mutta uusbarokki näkyi myös arkkitehtuurissa.

1800-luvun lopun sisustusmuoti vaihteli koukeroisesta suoralinjaiseen.