Antikvaristien kirjavinkit

Huhut kirjan kuolemasta ovat ennenaikaisia, sen sai nähdä taas Helsingin kirjamessuillakin. Siellä myytiin myös vanhoja kirjoja. Kysyimme antikvariaatinpitäjiltä, mitkä kirjat kiinnostavat suomalaisia nyt.

Mikael Agricolan Uusi testamentti vuodelta 1548 on painettu Tukholmassa. Kysytyn harvinaisuuden hinta on kunnosta riippuen 20 000–40 000 e. – Olen myynyt teoksen muutaman kerran 40-vuotisen työurani aikana, ja hiljattain sain hankittua jälleen yhden myyntiin, Cecil Hagelstam sanoo.

Cecil Hagelstamin antikvariaatti Helsingin Fredrikinkadulla on ollut kirjavanhuksia fanittavien bibliofiilien ja arvokirjojen keräilijöiden mekka jo 39 vuotta. Ovi käy tasaisesti, ja asiak­kaat ovat kaikenikäisiä.

– Keräily on vietti. Se on joidenkin geeneissä, Hagelstam sanoo.

Internetistä on tullut olennainen osa kirjakauppaa. Hagelstamillekin verkkokauppa on tärkeä muttei korvaa kivijalkakauppaa. Nettiin listataan etupäässä erikoisuuksia ja harvinaisuuksia, jotka houkuttelevat keräilijöitä ympäri maailmaa. Tavallisemmat teokset pannaan hyllyyn.

– Ihmiset haluavat yllättyä. Oi, että tuollainenkin kirja on olemassa! Hagelstam sanoo.

Hän tuumii liikkeensä olevan myös bibliofiilien ”mielenhoitolaitos”. Sinne tullaan paitsi ostoksille myös nuuhkimaan vanhojen kirjojen tuoksua ja sivelemään patinoituneita selkämyksiä.

– Oma kirja-aarteeni on ranskalainen 1480-luvun rukouskirja eli livre d’heures. Minulle kirja on tärkeä, koska se on kirjoitettu ja kuvitettu käsin. Kirjoja valmistettiin keskiajalla eurooppalaisille ylhäisille naisille, joten on mielenkiintoista pohtia, kuinka kirja on päätynyt Suomeen, Cecil Hagelstam kertoo.

Suomen suurimpiin lukeutuvan Vantaan Antikvariaatin varastoissa on noin 200 000 kirjaa. Myynnistä 90 prosenttia tapahtuu verkossa. Nettiostoksia tekevät myös ulkomaalaiset, vaikka sivut ovat vain suomeksi.

– Joku haluaa esimerkiksi Pikku Prinssin kaikilla kielillä. Suomalaisia olympia-aiheisia kirjoja menee muun muassa Japaniin, Mikko Vartiainen kertoo.

Keräilijöiden osuus asiakaskunnasta on internet-aikakaudella vähentynyt. Paljon merkittävämmäksi ovat tulleet yksittäiset ihmiset, jotka etsivät tiettyä kirjaa.

– Se voi olla mikä tahansa: kaveri on kehunut jotakin romaania tai vanhemmille halutaan ostaa lahjaksi heidän lapsuutensa tärkeä lastenkirja. Meiltä postitetaan 250 kirjalähetystä joka päivä, Vartiainen kertoo.

Mikko Vartiainen on kerännyt Robinson Crusoe -aihetta noin 40 vuotta. – Rakkain aarre on Muumi Crusoe -vihko, johon törmäsin aikanaan sattumalta kirpputorilla. Nyt niitä on jo viisi. Arvoltaan ne ovat 1–5 euroa. Keräilyn ei siis tarvitse olla kallista, hän sanoo.

Nousussa:

Cecil Hagelstam:  Suomalaisia arvokirjojen keräilijöitä kiehtoo niin kutsuttu Vanha Fennica eli käytännössä ennen Turun paloa 1827 Suomessa julkaistu kirjallisuus. Tiedekirjallisuus ja harrastekirjat. Vanhojen karttojen kysyntä on nousussa. Suomalainen arkkitehtuuri- ja designkirjallisuus sekä Tove Janssonin varhaistuotanto ovat hyvin kysyttyjä ulkomailla.

Mikko Vartiainen: Suomen sotahistoria. Vanhat käsillä tekemiseen liittyvät kirjat: perinteiset käsityöt, kellojenkorjaus, puusepäntyöt, taonta ja hitsaus. Suomalaiset ja muut pohjoismaiset dekkarit, uudehkoista ovat nousseet keräilyn piiriin esimerkiksi Reijo Mäki ja Leena Lehtolainen. Kirjailijoista kiinnostat myös muun muassa Arto Salminen ja Juha Hurme.

Laskussa:

Cecil Hagelstam: Metsästys, kalastus, urheilu ja kansatiede. Keltainen kirjasto.

Mikko Vartiainen: Sotaromaanit, vanhat taidekirjat, 1970-lukua vanhempi science fiction. Kirjailijoista esimerkiksi Samuli Paulaharju ja Sakari Pälsi.

Lue koko juttu uusimmasta Antiikki & Designista 9/2015. Katso täältä numeron muista aiheista.

Helsingin kirjamessut 22.-25.10.

C. Hagelstam antikvariaatti

Vantaan antikvariaatti

Seuraa meitä somessa