Arkkitehti Pekka Salminen palautti funkistalon loiston

Helsinki-Shanghai-näyttely Arkkitehtuurimuseossa kertoo PES-Arkkitehdit-toimiston työstä Suomessa ja Kiinassa. Esittelemme, millainen on toimiston perustajan, arkkitehti Pekka Salmisen oma funkiskoti.

Talo on saanut takaisin alkuperäisen muotoisen tasakaton. Toisen kerroksen iso näköalaterassi ja ensimmäisen asuinkerroksen kapea terassi mukailevat funkisarkkitehtuurin tapaan risteilyalusten ulkokansia.
Edelliset omistajat olivat pimentäneet hallin asentamalla ikkunasyvennykseen vaatetangon ja lyijylasit. Nyt ikkuna kehystää Alvar Aallon pöytäryhmän. Parkettiliike Jouhten kunnosti alkuperäisen Billnäsin koivuruutuparketin.

Merenlahden rinteessä kohoava valkoinen kivitalo on rakennettu helsinkiläisen konttoristin Bertel Ståhlströmin kodiksi vuonna 1937. Funktionalismia edustavan talon suunnitteli nuori, lupaava arkkitehti Kai Larkka vain 23-vuotiaana. Larkan ura katkesi varhain: hän kaatui talvisodassa.

Kun arkkitehti Pekka Salminen ja hänen puolisonsa Telle Salminen vuonna 1994 huomasivat talon ensi kertaa kävelyllään, se oli muutettu aumakattoiseksi, sen seinät oli rapattu espanjalaistyyliä tavoittelevalla roiskerappauksella, ikkunoihin oli kiinnitetty värikkäät lyijylasit ja julkisivussa oli takorautakoristeita. Sen kauemmas funktionalismin ihanteista ei juuri voi päästä.

Talo näytti olevan tyhjillään. Se kantoi kummalliset lisäyksensä niin ylväästi, että se jäi mieleen. Kerran Salmiset koputtivat ovelle. He etsivät vuokra-asuntoa, ja talo olikin myynnissä.

Salmiset pääsivät sisään ja näkivaät talon puhdaspiirteiset muodot ja tilojen valoisuuden tekoespanjalaisen rihkaman alta

- Sanoin Tellelle, että tämä me nyt ostetaan, Pekka Salminen muistaa.

Ikkuna on entisen tarjoiluvälikön kohdalla. Pöydän on suunnitellut Yrjö Kukkapuro, Paludis-tuolit ovat Giandomenico Belottin käsialaa ja valaisin pöydän yllä on Poul Henningsenin malli PH 4 1/2-4 Glass Pendant. Mustaan seinään Salminen sai idean Bauhaus-taiteilija Lyonel Feiningerin Meisterhausista.
Leveät ikkunat tekevät vaikutuksen. Funktionalismin periaatteena oli tuoda huoneisiin runsaasti valoa ja raitista ilmaa. Arkkitehtuurikirjat leveällä ikkunapenkillä ovat helposti käsillä olevia inspiraation lähteitä.

Tavoitteeksi tuli palauttaa talo funktionalistiseen loistoonsa. Nyt kunnostuksen jälkeen Villatelleksi nimetty talo on suojeltu. Talossa on jälleen alkuperäisen mukainen tasakatto. Alakertaan on palautettu loimukoivuiset kattopaneelit ja sisäportaikon loimukoivuverhous, joka oli hävitetty.

Oleskelutilojen alkuperäinen loimukoivuinen parketti sen sijaan oli paikoillaan. Pekka Salminen etsi sitkeästi oikeanlaiset helat, lämpöpatterit ja muut yksityiskohdat, joilla funkisilme saatiin mahdollisimman ehjäksi.

Aina kun arkkitehtitoimiston töiden takia paljon matkustava pariskunta palaa kotiin, oma talo ja sen suhde luonnonvaloon, puihin ja merenrantaan rauhoittavat.

- Miksi emme istu useammin lounasaikaan aurinkokannella, Pekka Salminen kysyy. Telle Salminen löysi ikkunanpuitteiden sinivihreän värin Prahasta Franz Kafkan talon ovenpielistä.
Kirjastoa ja ruokailuhuonetta erottavat alkuperäiset vaneriset liukuovet. Le Corbusierin sohva ja nojatuolit eivät täällä olekaan nahkaa ja kromia, vaan pellavaa ja mustaksi maalattua terästä. Pekka Salminen sai kiinalaiselta yhteistyökumppaniltaan kalligrafiatyön, jossa lukee Ikuinen oppiminen.

Helsinki-Shanghai -näyttely esittelee PES-Arkkitehtien töitä ja juhlistaa toimiston 50-vuotista historiaa. Näyttely jatkuu 3.6. saakka Helsingissä Arkkitehtuurimuseossa

Juttu on julkaistu Antiikki & Designissa 8/2013.

Seuraa meitä somessa