Draamaa Sinebrychoffilla

Vanhaan taiteeseen erikoistunut Sinebrychoffin taidemuseo hemmottelee näyttämötaiteen ystäviä. Laura Gutman on tutkinut draamaa taiteessa ja koonnut kiinnostavan näyttelyn, joka ei esitä vain näyttelijöiiden muotokuvia vaan kertoo, miten taide on vuosisatojen saatossa luonut draamallisia jännitteitä ja esittänyt tunteita. Mutta on mukana tietenkin hienoja muotokuviakin. Albert Edelfelt ikuisti useita eturivin diivoja, kuten Ida Aalbergin, Aino Acktén ja Hedvig Raa-Winterhjelmin.

Ida Aalbergin muotokuvan on Albert Edelfelt maalannut 1902. Maalaus on lainassa Kansallismuseosta.
Aino Ackté roolikuvassa Styx-virran rannalla. Edelfeltin teos vuodelta 1902. Tällaiset muotokuvat nostivat näyttelijän arvoa ja ne toimivat eräänlaisina fanikuvina.
Albert Edelfelt ikuisti näyttelijä Hedvig Raa-Winterhjelmin vuonna 1876.

1600-luvun maalauksissa tunteita ilmennettiin kaavamaisin tavoin; niitä liioiteltiin, ja kun katsoja tunsi eleiden merkitykset, hän pystyi jo ihmisten käsien asennosta päättelemään, mistä tunteista on kyse. 

Amsterdamilaisen Claes Corneliszin Kilpailijat 1600-luvulta kuvaa kosintatilannetta. Nainen näyttää harkitsevalta, ja veli tai apuri vertailee nuorta varatonta ja iäkkäämpää rahamiestä. "Ota tuo", hän tuntuu viittailevan. Kumpi mahtaa voittaa? Taulu on lainassa Gösta Serlachiuksen taidesäätiöstä.

Valokuva tuli muotokuviin 1900-luvun alussa. Aino Acktén kauneus on ikuistettu kolmeen kuvaan, ne on ottanut Léopold-Émile Reutlinger (1863-1937) 1902. Valokuva on lainassa Teatterimuseosta. 

Tunteet estradilla -näyttelyssä on myös arkkitehti C.L. Engelin Helsingin vanhan teatteritalon esirippu- ja kulissipiirustuksia. Ateneumista. 
 

Tunteet estradilla -näyttely on avoinna 3.3.2019 saakka. Osoite Bulevardi 40, Helsinki.
Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa. Kannattaa mennä mukaan, näyttelystä saa paljon enemmän opastuksen kanssa.
https://sinebrychoffintaidemuseo.fi/tapahtumat/
 

Seuraa meitä somessa