Hirsitaloille uusi elämä

Siirrettäväväksi syntyneet -dokumentti kertoo ihmisistä, jotka haluavat asua vanhassa hirsitalossa. Sellaisessa on heidän mukaansa terveellistä asua, sillä se hengittää, mikä on paljolti painovoimaisen ilmanvaihdon ansiota. Vanhasta talosta tarttuu asukkaisiin myös elämän rauhallinen tahti ja menneen kunnioittaminen. Nykyajan asumismukavuuksista ei vanhassa talossa kuitenkaan tarvitse tinkiä.

Puolituntia kestävä elokuva keskittyy pohjalaisiin hirsitaloihin. Niitä on maakunnassa runsaasti tyhjillään. Jos taloihin ei saada asukkaita, kohtalona on joutua palomiesten sammutusharjoituskohteeksi tai kauhakuormaajan ruuaksi. Dokumentin tekijät Pasi Ylirisku ja Jari Vesanen ovat vierailleet Vaasan lähellä sijaitsevan Mustasaaren Stundarsin ja Seinäjoen Kitinojan perinnekylissä.

Kylien asukkaat kertovat perinneasumisen puolesta vakuuttavasti ja herkästi. Jari Vesanen on itse siirtänyt pohjalaisen hirsitalon, Varpulan, Sipoon Talmaan. Varpulasta kerroimme Antiikki & Design -lehden numerossa 10 / 2018. Myös Widgrenien pohjalaistalosta Kitinojassa olemme tehneet jutun. Se ilmestyi numerossa 7 / 2016.

Varpula on siirretty Kauhavalta Pohjanmaalta Sipooseen. Talon nimi viittaa sen yhteen asukkaaseen, Iisakki Varpulaan.

Perinneasumisen terveellisyyden ja kestävyyden lisäksi elokuva kääntää katseensa niihin lukuisiin vanhoihin hirsitaloihin, jotka seisovat tyhjillään. Ne on tehty siirrettäviksi, ja niitä on aina siirretty menneinä vuosisatoina. Voisiko niitä nyt siirtää sinne, missä on ihmisiä, Etelä-Suomeen? Jari Vesanen on suunnitellut Varpulansa viereen perinnekylää, mutta hanke on edennyt hitaasti Sipoon kunnan kanssa. Alueesta kiinnostuneita ihmisiä ja siirrettäviä taloja on kuitenkin runsaasti tarjolla.

Elokuvaa on tukenut Talonpoikaiskulttuurisäätiö, johon myös tekijät Ylirisku ja Vesanen kuuluvat. Dokumentin voi katsoa säätiön Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=C1lDHBNHEFA

Seuraa meitä somessa