Kupittaan Saven lumo

Kupittaan Savi on tehdas, jonka tuotantoa on ollut lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa, niin kaupungissa kuin maaseudulla. Harva kuitenkaan tietää, että sama yritys teki kukkamaljakoita, ihmisfiguureita, keittiön maustehyllyköitä ja lampunvarjostimia. Reko ja Pirjo Leinon koti Turussa on täynnä Kupittaan Saven tuotteita. Kokoelma kertoo myös siitä, miten monimuotoinen vuosina 1921-1969 toimineen turkulaistehtaan tuotanto oli. 

Kupittaan Saven erilaisia tuotteita yhdistää materiaali: tehdas käytti punasaveja ja fajanssia, jotka sopivat vähemmän pienipiirteiseen muotoiluun kuin esimerkiksi Arabialle tyypillinen posliini. Toinen Kupittaan Saven tuotantoa yhdistävä tekijä on käsinmaalaus. Siirtokuvia ei käytetty. 

Erilaiset humoristiset ihmishahmot ovat tutuinta Kupittaan Saven tuotantoa. Master-vaatturin tekijästä ei ole tietoa, mutta parturi on mahdollisesti Viljo Mäkisen.

Valtavan suosittuja edelleen ovat esimerkiksi Laila Zinkin koristein maalatut keramiikkavadit, joissa 1950-60-luvulla seikkailivat tyylitellyt naishahmot. 
 

Laila Zinkin naishahmot ovat edelleen keräilijöiden ja sisustajien suosiossa.

Lue lisää Leinojen Kupittaan Saven kokoelmasta uudesta numerostamme 7/2017. Katso täältä lisää numeron sisällöstä.

Seuraa meitä somessa