Presidentinlinna valmiina juhlaan

Presidentinlinna avattiin vuosi sitten itsenäisyyspäivän juhliin mittavan remontin jälkeen. Näissä kuvissa Linna näyttäytyy syksyn 2015 asussa, kun viimeisetkin yksityiskohdat ovat kohdallaan. Linna esineineen kertoo maamme historiasta 1800-luvun alkupuolelta asti.

Vuonna 1820 valmistunut rakennus oli aikansa komein porvaristalo Helsingissä. Sen rakennutti kauppias ja laivanvarustaja Johan Henrik Heidenstrauch. Talo ostettiin häneltä keisarilliseksi palatsiksi 1837. Nykyiset salit ovat pääosin peräisin keisariajalta. Tasavallan ajalta on esimerkiksi Valtaistuinsalin muuttaminen Valtiosaliksi; valtaistuin on nyt Kansallismuseossa.

Näissä Jaanis Kerkiksen valokuvissa linna esittäytyy kunnostetussa loistossaan. Lue linnan historiasta ja katso lisää kuvia joulunumerostamme 10/2015!

Suuren ruokasalin katto on koristettu grisaille-tekniikalla (harmaata harmaalle), joka jäljittelee stukkokoristelua. Uusgoottilais–uusrokokootuolit ostettiin Berliinistä vuoden 1863 valtiopäivien avajaisiin. Empirekristallikruunut on hankittu Pietarista 1819 Keisarilliseen palatsiin ja siirretty Linnaan 1837. Seinäkyntteliköt ovat kullattua pastellagea, kipsi-liitu-liimamassaa. Ne ostettiin Pietarista 1840-luvun puolivälissä ja sähköistettiin jo 1890-luvulla. Punaiset empiretyyliset damastiverhot luovat juhlallisen tunnelman.
Keltaisen salin empirekalusto hankittiin keisari Aleksanteri I:n määräyksestä. Sen on suunnitellut arkkitehti Vasili Stasov ja valmistanut Andrei Tour Pietarissa 1819. Pähkinäpuulla vaneroitu ja osittain kullattu kalusto kunnostettiin entiseen loistoonsa. Sohvan yläpuolella riippuu Severin Falkmanin vuonna 1886 maalaama Kaarle Knuutinpoika Bonden lähtö Viipurin linnasta Tukholman kuninkaanvaaliin 1448. Taustalla näkyy Wladimir Swertschkoffin muotokuva Krimin sodan aikaan ansioituneesta talonpoika Matts Kankkosesta vuodelta 1856.
Peilisalin kiinteä sisustus kultauksineen on loisteliasta empireä. Sen arkkitehtuuri ikkunoineen ja vastakkaisen seinän peileineen edustaa vanhaa perinnettä, jonka esikuva on Versailles’n kuuluisa peiligalleria. Kristallikruunut hankittiin Berliinistä 1868–69. Lähes puolet Linnan huonekaluista on uusimmassa peruskorjauksessa kunnostettu. Tuolit ja banketit eli penkit Peilisaliin valmisti helsinkiläinen puuseppämestari Gustaf Ferdinand Lax 1843.
Goottilainen ruokasali on huikean kaunis. Se sai restauroinnissa takaisin kupoliin 1800-luvun lopulla maalatut koristeet. Tuolit valmisti helsinkiläinen puuseppä Gustaf Lindh 1843. Berliinistä hankittiin 48-haarainen kristallikruunu vuonna 1870 ja seinäkyntteliköt vuosina 1869–71.
Alkuaan Vihreä förmaaki on saanut korjauksessa violetinsinisen tapetin. Uus-Ludvig-XVI-tyylisen kaluston on piirtänyt Jac. Ahrenberg ja valmistanut Nikolai Bomanin tehdas 1898. K. Hjalmar Munsterhjelmin maalaus Ensilumi (1883) kuuluu Keisarilliseen taidekokoelmaan ja Erik Löfgrenin Neiti Maria Emilia Thunbergin muotokuva (1859) kuuluu Ateneumin kokoelmiin.

Katso täältä lisää Antiikki & Designin joulunumeron 10/2015 sisällöstä.

Seuraa meitä somessa