Ratsutila lumosi

Sofia Maleike-Ruohola ja Esa Ruohola ihastuivat talvipakkasessa tyhjillään olleeseen Kärrin ratsutilaan. Edessä oli sinnikkyyttä vaatinut remontti, mutta pariskunta tuntee saaneensa palkan vaivannäöstä, kun tunnelmallinen rustholli on taas arvoisessaan asussa.

Kärrin nykyinen päärakennus on peräisin 1860-luvun lopulta. Samalla paikalla tiedetään olleen asutusta jo kivikaudella.

Talvi oli ankarimmillaan, kun Sofia Maleike-Ruohola ja Esa Ruohola kahdeksan vuotta sitten astuivat ensimmäistä kertaa Kärrin päärakennuksen ovesta sisään. Vieraita eivät vastaanottaneet kakluunien pehmeässä lämmössä uinuvat huoneet vaan kolkko pimeys ja ihon alle pureutuva kylmyys.

– Talo oli ollut vuoden tyhjillään ja sisällä oli -26 astetta pakkasta. Kierreltyämme täällä tunnin olimme täysin kylmettyneitä mutta innoissamme, Sofia Maleike-Ruohola muistelee.

Sofia Maleike-Ruohola on maalannut vaalean­punaisen kirjastohuoneen seinän kuviot muna-­ öljytemperalla lumppupaperitapetille. Oven yllä näkyy remonteissa löytyneitä, säilytettyjä tapettifragmentteja. Kirjastosta avautuu kaunis näkymä makuuhuoneen läpi ruokasaliin.

Pariskunnan tarjous tilasta hyväksyttiin, ja kaupanteon jälkeen alkoi kiihkeä remonttisuunnittelu. Nykyinen päärakennus on 1860-luvun lopussa rakennettu hirsirunkoinen talo. Sen eteläpuolella avautuu puutarha omenapuineen ja syreeneineen. Puutarhan takana siintää Perttelin hurmaava kivikirkko, joka on tiettävästi rakennettu 1500-luvulla.

– Alussa päätimme, että haluamme remontoida talon mahdollisimman huolellisesti perinteisin menetelmin huone kerrallaan, Sofia Maleike-Ruohola kertoo.

– Tämä on talonpoikaistyyliä edustava talo, jota olemme sisustaneet kustavilaista, empireä ja talonpoikaistyyliä hieman varioiden. Moderneja mööpeleitä olemme yrittäneet välttää, Esa Ruohola kuvailee.

Perheessä harrastetaan aktiivisesti klassista musiikkia, ja tytär Aino Sallinen myös opiskelee viulunsoittoa pääaineenaan Turun konservatoriossa. Jousisoitinten kaihoisa ja rouhea ääni soi pehmeästi puurakenteisessa salissa. Uuskustavilainen 1800-luvun lopun sohvakalusto löytyi kirpputorilta alle kolmellasadalla, ja salolainen Verhoomo Hedvig kunnosti sen.

Lue koko juttu ja katso lisää kuvia uudesta Antiikki & Designista 1/2018. Katso täältä lisää numeron sisällöstä.

Seuraa meitä somessa