Kolmekymppisen Tarmon nypläämä pitsi voi päätyä tatuoinniksi, graffitiksi tai valoteokseksi. Samalla pitsitaiteen sekatyömies luo Raumalle uutta kaupunkikuvaa. Videolla jutun lopussa Tarmo opastaa heijastinpitsin tekoon. Vuoden 2017 Rauman pitsiviikko alkaa 22.7.

Ken näki talvisydännä Vanhan Rauman raatihuoneen julkisivun, yllättyi ja ihastui. Sitä koristava huikea pitsivaloteos Spectaculum 79 Ceti teki kunniaa niin koko kaupungille kuin suomalaiselle pitsinnypläystaidolle, uudella tavalla.

– Minusta pitsi sopii hyvin kaupunkiin, kuvataiteen elementtinä. Arvostan vanhaa käsityöperinnettä, mutta haluan nähdä sen elävän ja kehittyvän. Pyrin myös tomuttamaan ja ravistamaan käsityksiä siitä, mitä pitsi voi olla, sanoo teoksen luoja Tarmo Thorström, 32.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarmon into käsitöihin syttyi luokanopettajan opinnoissa. Kivijärveltä lähtöisin oleva nuori mies aloitti opinnot vuonna 2003 Raumalla, ja otti sivuaineekseen tekstiilikäsityön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Löysin käsillä tekemisen palon heti, kun lähdin virkkaamaan. Opin virkkauksen netistä opetusvideoilta. Virkkauksen avulla aloin oppia muotoja ja kolmiulotteisen pinnan luomista.

"Opin virkkauksen netin opetusvideoilta."

Nypläysopin Tarmo sai raumalaiselta mestarinyplääjältä Impi Alangolta. Sittemmin nypläys on vienyt miehen mennessään.

Pitsiä baaritiskin reunaan

Tämän kevään Tarmo tarjoaa raumalaisille yrityksille ilmaiseksi pitsikonsultaatiota, Satakunnan kulttuurirahaston työskentelyapurahan turvin.

Kun kulttuurikuppila Brummi halusi pitsikoristeen baaritiskille, Tarmo nypläsi pitsin, skannasi sen digitaaliseen muotoon ja leikkasi laserilla sapluunaksi. Sitten hän maalasi baaritiskin sapluunan avulla. Kustannukset olivat 35 euroa.

Tarmo pursuaa ideoita kaupunkikuvan kohentamiseen.

Esimerkiksi rumien sähkökaappien ympärille voisi rakentaa pitsikotelon laserilla pitsin muotoon leikatusta teräksestä.

Kitukränni-kadun voisi päällystää erivärisillä ja -muotoisilla kivillä pitsikuvioon. Ja iso pitsiveistos liikenneympyrään!

Rauman Kauppatorilla on tolppa, jonka muutama autoilija vuosittain töytäisee kumoon. Pari vuotta sitten Tarmo nypläsi heijastinnauhasta pitsin tolpan ympärille. Se varastettiin. Tänä syksynä Tarmo teki sapluunan ja maalasi siihen heijastinmaalilla pitsikuvion. Palaute on ollut hyvää.

– Haluaisin myös tehdä metallipitsiä pannaksi tolpan ympärille. Joka tolpassa olisi heijastava väli- ja reunapitsi – ylempi jalankulkijoille, alempi autoilijoille. Joka tolppaan eri pitsi, ja päälle messinkilaatta kertomaan tästä käsityötaiteesta. Se olisi siis Rauman pitsin ulkoilmanäyttely!

Pitsihiha toimii kuin tatuointi

Tarmo on osallistunut kolmena kesänä Pitsi goes pub -tapahtumaan. Pitsiteoksia vietiin sinne, missä ihmiset liikkuvat, vaikka oluttuopillisen äärelle.

– Kaikki eivät suinkaan olleet langasta.

Jyrki Repo nypläsi piikkilangasta pitsiä. Marko Suomi on nyplännyt pitsipeniksiä ja virkannut dildolle pitsikondomin. Kiitosta sai uusi näkökulma ja vanhan ravistelu.

Yksi Tarmon uusimpia töitä, raumalaisen kansanedustajan Kristiina Salosen juhlapuvun nyplätty pitsitatuointi nähtiin presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlassa. Puvun suunnitteli ja ompeli Laura Hannula.

– Puvun pitsi liittyy hienosti vanhan merenkulkukaupungin historiaan. Tutkimme vanhoja tatuointeja, joiden kuvastoon kuuluu merenneitoja, ankkureita ja lintuja. Nypläsin pitsin paksusta puuvillalangasta ja värjäsimme sen Lauran kanssa tekstiiliväreillä tuputellen, Tarmo kertoo.

Nyplääminen rentouttaa

Tarmolla on toistakymmentä nypläystyynyä. Yksi on kätevä matkatyyny, jolla nyplääminen sujuu vaikka bussissa. Puisia nypylöitä on parituhatta.

– Nypläys rentouttaa ja puhdistaa mielen, kuten vaikka liikunta tai lukeminen. Monesti istutaan puolison kanssa kotona tyynyt vierekkäin ja nyplätään. Nypläyksessä on myös monotonisuuden nautinto. Voin nyplätä tuntikausia.

Nypläyksestä on tullut Tarmolle myös itseilmaisun väline, tapa luoda jotain henkilökohtaisesti merkittävää.

"Nypläys rentouttaa ja puhdistaa mielen."

– Teen myös pientä tasa-arvotyötä. Saan vuodesta toiseen kuulla samoja kommentteja: pystytkö puhumaan ja nypläämään yhtä aikaa, vaikka olet mies.... Aion nyplätä julkisesti niin kauan, ettei nypläävä mies herätä yhtään enempää huomiota kuin nyplääjämummukaan.

Katso videolta tämän jutun alla Tarmon ohjeet, miten nypläät itse hyödyllisen heijastinpitsin.

Toukokuussa Tarmo tekee apurahan turvin täsmäiskuja kouluihin nypläyksen tiimoilta.

– Vuonna 1807 oli 1200 asukkaan Raumalla noin 600 nypläystyynyä. Jos luvun suhteuttaa nykyiseen 40 000 asukkaaseen, se tarkoittaisi 20 000 nypläystyynyä.

Pitsiviikoilla Tarmo on usein opettanut nypläystä. Nyt hän valmistaa sinne Pitsi ja matematiikka -näyttelyn ja luennon. Matematiikalla on pitsin suunnittelussa tärkeä osa.

Myös uudet materiaalit innostavat. Tarmo on jo tehnyt muutamia nypläyskokeiluja kupari- ja hopealangoilla, ja kotimainen puulanka kiinnostaa.

– Taipuisista valoletkuista voisi muovailla pitsiteoksen ja pistää kellumaan Rauman kanaaliin, jossa se hehkuisi talviaikaan, Tarmo haaveilee.

Sokerina pohjalla: Tarmo teki facebookiin kuvamanipulaation siitä, miltä Rauman vesitorni näyttäisi pitsin kanssa. Se sai tuhansia tykkääjiä ja jakoja.

Joko näit nämä? Järvenpäässä hämmästyttää pitsi-Beetle - katso kuvat!

Vuoden 2017 Rauman pitsiviikko on  22.–30.7. Sen ohjelman löydät täältä.

 

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla