Antiikki & Designin lukijamatka San Marinoon, Faenzaan, Ravennaan ja Riminille antoi makupaloja antiikin Rooman, Bysantin, keskiajan ja renessanssin kulttuurista - ja tietysti hyvästa ruoasta ja viinistä.
Matkamme pääkohde oli maailman vanhin tasavalta, jo 300-luvulta vapauttaan vaalinut San Marino, jonka vanha keskusta Titano-vuorella kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Näkymä ylhäältä ulottui San Marinon laaksoon ja Italiaan asti.
San Marinon perusti myyttinen kivimies, Martinus, joka ystävänsä Leonin kanssa tuli alueelle 300-luvulla nykyisen Kroatian puolelta, kun roomalaisten ja ostrogoottien taisteluissa vaurioituneissa kaupungeissa tarvittiin rakentajia. Martinus, pyhä San Marino, asettui omalle vuorelleen ja Leon perusti oman yhteisönsä toiselle vuorelle. Siellä on nyt jykevä linna, jota aikanaan hallitsi Malatestan renessanssiruhtinaiden suku.
Tätä linnaa hallitsi monesta renessanssimaalauksesta tuttu Malatesta.
San Marinosta teimme päiväretken Faenzan kuuluisaan keramiikkakaupunkiin. Faenza on antanut nimensä huokoiselle ja posliinia kevyemmälle ja hauraammalle fajanssille, josta on tehty astioita ja koriste-esineitä jo muinaisessa Kiinassa, Persiassa ja arabimaissa. Faenzassa on myös todella hieno, suuri posliinimuseo. Siellä on esillä ihan kaikkea Amerikan prekolumbiaanisista ihmishahmoista moderniin taidekeramiikkaan - bongasimme siellä mm. Rut Brykin teoksen. Tässä museossa olisi voinut viipyä vaikka miten pitkään, mutta riensimme Ravennaan.
Moderni keramiikka sai art decon muotoja 1920-30-luvulla.
Ravenna, niin kuin San Marinon Titano-vuoren Cittàkin, on Unescon maailmanperintöluettelossa. Siihen kuuluvat kahdeksan varhaiskristillistä rakennusta 400- ja 500-luvuilta. Ravenna on kuuluisa ennen kaikkea sen bysanttilaista mosaiikeistaan, joita voi ihailla useassa kohteessa.
Rannikkokaupungeista tuli tutuksi myös viimeisen yömme Rimini. Rimini kärsi pahoin toisen maailmansodan pommituksissa, mutta vuonna 1987 löytyi jotakin, joka oli säilynyt maan alla lähes 1900 vuotta. Piazzan yhtä puuta irti lapioitaessa maan alta paljastui palanen roomalaista mosaiikkilattiaa ensimmäiselta vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua. Kun kaivaukset etenivät, esiin kuoriutui kokonainen pihapiiri, useita taloja ja niiden laajat mosaiikkilattiat. Tutkimukset paljastivat, että talossa oli asunut rikas sotilaskirurgi, jonka talo tuhoutui sodan tulipalossa. Raunoista löytyi kuitenkin noin 150 kirurgisen esineen kokoelma, maailman laajin lajissaan. Vastaanottotilojen ja yksityishuoneiden sijainnit ja sisustukset on pystytty rekonstruoimaan uskomattoman hyvin.
Rimini on myös elokuvaohjaaja Federico Fellinin synnyinkaupunki. Museossa, jossa on esillä Kirurgin talon esineistöä, oli myös pieni Fellinin galleria. Siellä oli ohjaajan unipäiväkirjan sivuja, villin mielikuvituksen loihtimia ihmishahmoja, yhtä outoja kuin Fellinin elokuvien hahmot.
Lukijamatkallemme osallistui 17 henkilöä mukaan lukien opas, San Marinon asiantuntija Hannu Sinisalo ja matkan emäntä Antiikki & Designin päätoimittaja Maija Toppila. Seuraava lukijamatkamme suuntautuu kotimaahan. Teemme elokuussa pienen kartanokierroksen Hämeeseen, Katisten ja Hahkialan kartanoihin. Lisätietoja 27.5. ilmestyvästä numerosta 5 ja Lomalinjasta.