Oi Marilyn...

Tampereen Museokeskus Vapriikissa on upea Marilyn-aiheinen näyttely, joka tuo tähden esineineen ja kuvineen katsojan iholle: näyttelysalissa kaikuu Marilynin ääni ja olin aistivinani siellä tuulahduksen Chanel viitosta. 

 Millainen oli nainen myytin takana? Olen lukenut lähes kaikki ilmestyneet Marilyn kirjat ja elämänkerrat, mutta vastaus moneen kysymykseen jää kuitenkin leijumaan ilmaan. Mysteeri on yksi ainesosa, josta legendat tehdään.

Blogissa lainaamani sitaatit ovat Marilynin omia, ellei toisin ilmoiteta.

 

"Kun olin pieni tyttö, kukaan ei sanonut minulle, että olen kaunis. Kaikille pikkutytöille pitäisi sanoa, että he ovat kauniita -vaikka he eivät sitä olisi."
"Minusta tulee jonakin päivänä suuri filmitähti."
"Tämä elämä on sellainen, millaiseksi sen teet. Vaikka kuinka yrität, tulet joskus epäonnistumaan. Se on yleinen totuus. Hyvä puoli on se, että päätät itse, miten elämässäsi epäonnistut. Jatka yrittämistä, pidä pintasi ja usko aina, aina, aina itseesi, sillä jos et itse usko itseesi, kuka sitten uskoo, kultaseni?..."

 

"...Pidä siis pää pystyssä, leuka pystyssä ja ennen kaikkea hymy kasvoillasi, sillä elämä on ihana asia ja on niin paljon syitä hymyyn."

 

"Olen totta vie nainen ja nautin siitä."
"En tiedä, kuka keksi korkokengät, mutta kaikki naiset ovat hänelle suuressa kiitollisuudenvelassa." Kuva Museokeskus Vapriikki
"En ole kiinnostunut rahasta, haluan vain olla ihastuttava."

 

 

 

"Emme vaatineet muuta kuin saada loistaa."

 

"Menestys on hieno asia, mutta sen kylkeen ei voi käpertyä kylmäksi yöksi."
"Hollywood on paikka, jossa suudelmasta maksetaan 1000 dollaria ja sielusta 50 senttiä."
Kuva Museokeskus Vapriikki
"Tiesin kuuluvani yleisölleni ja maailmalle, mutte siksi, että olisin ollut lahjakas tai edes kaunis, vaan siksi, etten ollut ikinä kuulunut kenellekään tai mihinkään."

 

"Seksi on osa luontoa. Minä kuljen luonnon mukana."
"Jotkut ihmiset eivät vihaa sinua sen takia, että teit jotain väärää, vaan sen takia, että teit jotain paremmin kuin he."
Totuus on, etten ole koskaan huijannut ketään. Joskus olen antanut miesten huijata itseään.

 

"Minua ei haittaa elää miesten maailmassa, kunhan saan elää siinä naisena."
"Tässä istun sydänkäpyseni ja sydämeni on pakahtua rakkaudesta...Haluan meidän menevän naimisiin 41 -vuotispäivänäni 17.10. 1956" Arthur Miller Marilynille

 

"Mihin pukeudun öisin? Chanel 5:n tietysti."

 

"Sanaa ainutkertainen käytetään liikaa, mutta Marilynin kohdalla se on oikein. Ei koskaan tule toista hänen kaltaistaan, vaikka Luoja tietää, kuinka moni on yrittänyt Marilynia matkia." Billy Wilder.

 

"Pakahdun kaikesta kun olen yksin."

 

"Haluan vanheta ilman kasvojenkohotusta. Haluan olla niin rohkea, että pysyn uskollisena kasvoille, jotka olen luonut."
"Yksi parhaista asioista, mitä minulle on tapahtunut, on se, että olen nainen. Kaikkien naisten tulisi ajatella näin."

 

 

"En pelkää eniten kuolemaa, vaan tunnetta, etten ole elänyt elämääni täysillä." -Marilyn Monroe 1926-1962

 

 

Tampereen Museokeskus Vapriikissa oleva Marilyn näyttely pohjautuu suurelta osin Ted Stampferin kokoelmaan, jossa on tähden henkilökohtaisia vaatteita ja asusteita, studio- ja lehdistökuvia sekä henkilökohtaisia asiakirjoja ja kirjoja, elokuvarekvisiittaa sekä aikalaisten keräämiä muistoesineitä. Näyttely on avoinna 8.6. — 2.12.2018

 

 

Kuvat on otettu näyttelyssä paitsi kuva elokuvanauhoista ja korkokengästä, jotka ovat Museokeskus Vapriikin kuvia.

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa