Purnun hurmaa

Orivedellä, siellä lehmän polun jäljille tehdyn loputtoman tien päässä, lepää Taidekeskus Purnu. Kunhan vain jaksaa körötellä perille asti, löytää Purnun vahvuudet: kokonaiselämyksen ja tasaisen laadukkaan kesänäyttelyn. Purnuun matkatessaan ei yleensä tarvitse pelätä perheenjäsenten viihtymisen puolesta, sillä kaikkien kesänäyttelyiden äiti on vuosien varrella oppinut ottamaan kaikki huomioon. 

Kesän 2016 kuraattorit Kari ja Tina Cavén ovat valinneet taiteilijat ja näyttelyn teokset pilke simäkulmassa. Ilo taiteen tekemisestä ja sen kokemisesta välittyy kävijälle heti ensimmäisessä teoksessa, joka on Pia Sirénin posketon tilateos "Backdrop". Kävijä johdatetaan rakennustelineiden ja työmaan keskelle, juuri sen verran sopivasta että ehtii pienen hetken ihmetellä, missä on jutun juju. Ja sitten se avautuu silmien eteen – huikaiseva vuoristomaisema. Hulvaton ja hauska teos.

Pia Sirénin "Backdrop" (2016) alkaa epäilyttävästi...
... mutta päättyy palkitsevaan oivallukseen.

Anna Yli-Ikkelän moni-ilmeiset ja monitahoiset teokset ovat saaneet parikseen Hanna Saarikosken perinteiset akvarellimaalaukset. Tässä hallissa kuraattoreiden kädenjälki tuo teoksiin aivan uuden ulottuvuuden, sillä Saarikosken muotokuvien edessä heiluttaa häntäänsä Yli-Ikkelän vanerilaatikkokoira "Onni". Sinällään lystikäs teos on myös lievästi surumielinen ja surumielisyys korostuu varsinkin lasten muotokuvia vasten.  

Anna Yli-Ikkelän "Onni", 2016.
Hanna Saarikoski: "Silja" ja "Paavo", 2016

Näyttelytiloissa kannattaa pitää silmät auki, sillä pienimmät teokset kätkeytyvät ovelasti osaksi ympäröivää luontoa. Anne Yli-Ikkelän muurahaiset kipittävät ikkunan raosta seinälle, ja tuovat mieleen Aaro Hellaakosken runon: "Muurahaisten suku, se joka ei koskaan huku..."

Anna Yli-Ikkelän pronssiteos "Muurahaiset", 2014.

Purnun vahvuuksia on myös se, että siellä uskalletaan antaa taideteoksille tilaa. Monen kesänäyttelyn helmasynti on ylitsepursuava tarjonta, mutta Purnussa voi hengittää vapaasti: tänä kesänä suurin näyttelysali on pyhitetty Heikki Marilan kolmelle maalaukselle. "Kuka on tehnyt pelkkiä töherryksiä", kysyy 7-vuotias, mutta Heikki Marilan väkevä värimaailma täyttää tilan kevyesti ja tarjoaa mukavan alustan lasten kanssa käytävälle keskustelulla modernista taiteesta.

Heikki Marila: "Hahmotelma 1", 2016.

Anna Tuorin ja Timo O. Nenosen teokset sen sijaan aukeavat näennäisen helposti lapsillekin. Nenonen on näyttelyn näppärä anarkisti, jonka aaltopahvista rakennettu ampiaispesä tai rikotuista posliiniesineistä koostettu "Norsu posliinikaupassa" viehättävät kaikkia. Vaikuttavin on silti vapaasti leijuva, viisimetrinen puuveistos "Ilman liikettä".

Timo O. Nenonen: "Ilman liikettä", 2010-2016.

Toinen erikoinen yhteen tilaan yhytetty taiteilijapari Purnun näyttelyssä on Jasmin Anoschkin ja Viggo Wallensköld. Viggo Wallensköldin 52:n maalauksen kokonaisuus koostuu hautausmaan näkymistä, kun taas Jasmin Anoschkinin roisit puuveistokset ovat mielikuvituksellisia kohtaamisia epätodellisen kanssa. Riemu ja hiljaisuus samassa tilassa.

Jasmin Anoschkinin veistoksia, etualalla "Kuntoileva KoalaPöllö", 2012.
Viggo Wallensköldin maalauksia.

Purnun tapahtumakalenteria kannattaa myös pitää silmällä, sillä näyttelyn ohella taidekeskus tarjoaa musiikkia, tanssia, asahia, pilatesta, savusaunaa ja lasten taidetyöpajoja. Juhannuspäivänä oli tarjolla ensimmäinen lasten työpaja, jossa opeteltiin grafiikan tekoa. Uskomattoman kunnianhimoinen työpaja tarjosi lapsille mahdollisuuden tehdä kahden (!) laatan grafiikan vedoksen! Kesän mittaan on tarjolla mm. neulegraffitin tekoa, keramiikkaa ja videon tekoa. Suosittelen lämpimästi, ainakin grafiikan pajan vetäjä Tom Linkopuu hurmasi omintakeisella kolasyövytyksellä. Kotiin vietäväksi saatiin kaksi muistorikasta teosta. 

Purnun lasten työpajan satoa: kahden laatan grafiikanvedokset.

Purnun "Vapaalla kädellä" - taidenäyttely 7.8. asti, Mustasaari 63, Orivesi. www.purnu.fi

Näyttelyn taiteilijat. Jasmin Anoschkin, Anssi Kasitonni, Heikki Marila, Timo O. Nenonen, Hanna Saarikoski, Pia Sirén, Anna Tuori, Viggo Wallensköld, Anne Yli-Ikkelä. Kuraattorit: Tina ja Kari Cavén. 

Seuraa meitä somessa