Ruusujen ja raunioiden kaupungissa

 

 

Vaikuttavat vanhan Pyhän Karinin katedraalin rauniot

Vietimme ihanan miniloman äitini ja lasteni kanssa Gotlannin Visbyssä, jota kutsutaan myös ruusujen ja raunioiden kaupungiksi.

 

Matkakohde soveltuu hyvin kaikenikäisille. Tarjolla on lapsille kesämaailma Kneippbyn, tippukiviluolia, viikinkikylä, upeita hiekka- ja kalliorantoja sekä jännittäviä kivipaaseja Langhammarsin rannalla.

Upea Kasvitieteellinen puutarha oli täynnä harvinaisia kasveja. Myös Carl von Linne on vieraillut puutarhassa vuonna 1741.

 Olen vieraillut Gotlannissa aiemminkin, nuorena abiturienttina, ystävättäreni kanssa pyöräretkellä. Muistan saaren kauniin luonnon, hiekkadyynit, rannat, kukat, viehättävät kahvilat ja lukuisat kirkot. Pyöräillessämme ajatuksemme oli pistäytyä jokaisessa kirkossa, joka sattuisi osumaan reitillemme. Muutaman päivän kuluttua ymmärsimme ajatuksen mahdottomuuden, saarella kun on yli 90 kirkkoa.

Nyt, parinkymmenen vuoden jälkeen muistoni itse Visbystä olivat kuitenkin aika hataria. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jonka vanhimmat rakennukset ajoittuvat jopa 1100-luvulle saakka. Koko kaupunki tuntui tulvivan ruusuja. Muurien sisään sijoittuvan vanhan kaupunki   turisteista huolimatta oli hiljainen ja  rauhallinen. Nupulakivikatuja kävellessämme se tuntui nukkuvan eräänlaista ruususen unta.

Koko kaupunki oli kuin postikortista. Viehättävät ikkunat oli somistettu kauniisti, puutarhat hoidettu viimeisen päälle. Kyllä ruotsalaiset osaavat!
Pienet talot hurmasivat meidät.

 

 

Pääsisipä piipahtamaan sisään joihinkin näistä idylleistä!

 

Hiljaisten kujien vastapainona toriaukio kuhisi elämää ja toinen toistaan houkuttelevammat ravintolat ja kahvilat aiheuttivat valinnan vaikeutta.
Upea vanha katto 1600-luvulta rantaravintolassa.
Kävimme myös lasipajalla.
Tottakai löysin myös antiikkikaupan. Akantus Design & Inredning Sankt Hansplanilla oli kauniisti sisustettu yhdistellen vanhaa ja uutta.

 

Vanhat Stringhyllyt. Teki mieli ostaa.

 

 

Upsala-Ekebyn eestiläis-ruotsalaisen taiteilija Mari Simmulssonin keramiikkaa.

 

Rörstrandin kaksivärisen ja Höganäsin tummanruskean vaasin takana värikäs 1900-luvun alun lasimaljakko. Suomalaista designiakin löytyi. Huomaatko?

 

Enää en odota kahtakymmentä vuotta seuraavaa visiittiä.

 

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa