Sukellus taiteilijaelämään

Taiteillija Janis Rozentālsin (1866-1916) kotimuseo Riikassa, Alberta-kadun varrella, on vaikuttavassa talossa: keltainen, kauniin koristeellinen kerrostalo kohoaa katujen kulmassa kohti taivasta. Rozentālsien koti oli ylimmässä kerroksessa – tietenkin, sillä vain siellä oli mahdollisuus suureen valoisaan ateljeetilaan.

Alberta iela 12, asunto 9, ylin kerros. Siellä asustivat Janis ja Elli Rozentāls.
Riikan kaunis jugendarkkitehtuuri lumoaa yksityiskohdillaan.

Rozentālsien salonki oli älymystön tapaamispaikka, ja siellä vierailiavat useat tunnetut kirjalijat, taiteilijat ja säveltäjät. Voi kuvitella, miten vaikuttavalta on tuntunut kavuta yhdeksänteen kerrokseen tässä talossa, jonka portaikko lienee yksi jugendarkkitehtuurin kauneimmista. Portaikon maalauskoristelu on Janis Rozentālsin käsialaa.

Jos haluat vieraisille Rozentālseille, saat kavuta ylös tätä komeaa portaikkoa.

Janis Rozentālsin vaimo oli suomalainen Elli Forssel, jonka myötä Janisin yhteys Suomeen oli hyvin tiivis. Janis kuului ajan johtavien taiteilijoiden tuttavapiiriin, Akseli Gallen-Kallela ja Emil WIkström, Ellin serkku Maila Talvio ja monet muut olivat pariskunnan hyviä ystäviä. Rozentālsit myös asuivat sekä kesäaikoja, että sota-aikana Suomessa.

Janisin ja Ellin valokuva kotimuseon lipaston pöydällä.

Rozentālsin kotimuseo on ihana sukellus taiteilijaelämään ja jugendin esineloistoon. Vaikka asunto ei ole valtavan suuri eikä esineistöä ole pilvin pimein, kertoo se aivan täydellisesti ajan tyyli-ihanteista ja monet yksittäiset esineet lumoavat kauneudellaan. Riikan jugend on selvästi eurooppalaista ja eroaa kepeydellään suomalaisesta kansallisromantiikasta, vaikka samoja piirteitä toki löytää myös omien taiteilijoidemme kotimuseoista.

Jännittävä, orientalismia henkivä upeasti kaiverrettu pöytä.
Huikean sininen kukkavaasi ja pieni pronssiveistos yhdestä perheen lapsesta.
Hauskoja yksityiskohtia museossa: löydät samat esineet esillä ja pöydällä olevasta valokuvasta.

Kotimuseoiden parasta antia on tunne, että olet oikeasti kylässä asunnon omistajan luona. Valokuvat tuovat ihmisiä lähemmäksi. Varsinkin kuvat, joista voit nähdä entiset asukkaat siinä samassa tilassa jossa juuri nyt olet, samojen esineiden keskellä, ovat toisinaan jopa herkistäviä. Ei haittaa, jos esineet näyttävät kuluneilta, sillä niinhän sen kuuluukin olla.

Yhteen asunnon huoneista on jätetty eri tapettikerrostumat esille. Mielenkiintoista!
Myös Latviassa kiinnostuttiin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa japanilaisesta taiteesta ja kulttuurista. Tästä esimerkkinä kauniisti kuvioitu japanilainen sermi.

Ateljeetila on kodin ylimmässä kerroksessa ja se kylpee valossa. Ateljeessa on myös vierailevien taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä, mutta ne sopivat hyvin ateljeetilaan ja luovat omaa tunnelmaansa elävästä museosta.

Kapea portaikko vie ylös ateljeehen. Soittokello portaikossa, oliko helpompi kumauttaa kelloon kuin kavuta portaat ylös ilmoittamaan esimerkiksi ruoka-ajoista?
Janisin ateljee.

Janisin taidetta on kodissa esillä vain vähän, mutta siihen voi kattavasti tutustua vielä hetken ajan Latvian Kansallisgalleriassa. Kotimuseossa on esillä muutama hienosti valikoitu työ, joista saa kuvan Janisista taiteilijana.

Janisin maalaus, pesukommuuti ja kaunis pesuastiasto, jonka kuviointi tuntuu jatkuvan huoneen seinille.
Yksi Janis Rozentālsin tunnetuimpia töitä on Prinsessa ja apina vuodelta 1913.

Suomen yhteyksien ja vierailujen myötä Rozentālsin taidetta on jonkun verran myös Suomessa. Rozentāls oli erinomainen värien käyttäjä ja loistava muotokuvaaja, ja nyt hänen taiteensa arvo on jälleen selvästi nousussa: kannattaa siis pitää silmät auki, mikäli Rozentālsin maalauksia tulee vastaan!

Janis Rozentālsin Suomen yhteyksistä on juuri nyt pieni valokuvanäyttely myös Helsingissä Virka-galleriassa: "Katse Suomessa, sydän Latviassa"-näyttely 20.11.2016 asti. Virka-galleria, Sofiankatu 1.

Seuraa meitä somessa