Tapetteja joka makuun

Toijalalainen tapettitehdas Pihlgren&Ritola onnistuu olemaan yhtä aikaa perinteinen ja moderni. Perinteistä on käsityötaitoa vaaliva painomenetelmä, modernia monet vuosikymmenten saatossa tutuksi tulleet design-mallit. Pihlgren&Ritola on käyttänyt huippusuunnittelijoita tapettimallien suunnittelussa alusta alkaen. 

Pihlgren&Ritolan tehtaalla käynti on elämys, ja tehtaan vieressä on oma tapettimuseo. Pirkanmaan kulttuurirahasto myönsi tänä vuonna apurahan tapettitehtaan tapettimallien alkuperäissuunnitelmien konservointiin. Tapettimallit on konservoitu Metropolia ammattikorkeakoulussa ja nyt niitä esitellään näyttelyssä Sääksmäellä Voipaalan taidekeskuksessa.

Ritva Kronlundin alkuperäispiirros "Niittyleinikki"-tapettiin.
Ja tässä Ritva Kronlundin "Niittyleinikki" valmiina tapettina.

PIhlgren&Ritolan rakastetuimpia ja tunnetuimpia tapetteja ovat esimerkiksi Maaria Wirkkalan lapsena piirtämä "Enkeli"-tapetti. Tämän tarinan me kaikki tunnemme: Maarian vanhemmat Rut Bryk ja Tapio Wirkkala olivat pöydän ääressä suunnittelemassa tapettitehtaan tilauksesta uusia, moderneja tapettimalleja ja Maaria piirteli pöydän ääressä omiaan. Vanhemmat ihastuivat Maarian enkelipiirroksiin ja ehdottivat tehtaalle, että Maarian piirroksista tehtäisiin tapetti. Näin tapahtui, ja Maaria Wirkkala on oman taiteilijauransa ohessa joutunut elämään koko ajan sen tosiasian edessä, että yksi hänen tunnetuimmista töistään on "vahingossa" tehty.

Yksi Maaria Wirkkalan alkuperäisistä enkelipiirroksista.

Maarian äidin, taiteilija Rut Brykin, yksi vastustamattoman leikkisän ihana tapettimalli on vasta otettu jälleen tuotantoon. Sen nimi on Fenix-lintu, ja siinä on samaa lapsenomaista vallattomuutta kuin Maarian piirroksissa.

Rut Brykin alkuperäispiirros Fenix-tapettiin.
Yksityiskohta Rut Brykin Fenix-tapetista.

Ehkä tunnetuin tapetti lienee kuitenkin Birger Kaipiaisen "Kiurujen yö". Sen suosio pysyy vakaana. Hillityn sisustuksen Suomessa on suoranainen ihme, että näin tuhdisti kuvitettu tapetti on saavuttanut klassikon aseman.

Birger Kaipiaisen "Kiurujen yö" eri värisinä toteutuksina.

Voipaalan taidekeskuksen näyttelyssä on esillä joitakin konservoituja alkuperäispiirroksia sekä niiden lopullisia toteutuksia. Mukaan on ripoteltu tapettien valmistuksesta kertovia esineitä, kuten puisia tapettipainorullia ja väripigmenttejä. 

Puisia tapettien kuviointiin tarkoitettuja painorullia.
Tapettien värjäämisen tarkoitettua pigmenttiä.

Näyttelyssä on myös esillä joitakin tapettimalleja, mutta valitettavasti kaikkien mallien nimet eivät ole esillä. Kaikki tuotannossa olevat tapetit toki löytää tapettitehtaan omilta sivuilta, mutta jos inspiraatio iskisi juuri näyttelyssä, olisi harmillista, ettei tapettimallin nimi ole heti tiedossa. Näyttely onkin tehty taidekeskuksen otteella, eikä historiallisen näyttelyn periaattella: historiaa ei tässä näyttelyssä tuoda kerronnallisesti esille. 

Pihlgren&Ritolan logo.

Tapettitehtaan nykyisessä tuotannossa oleviin malleihin voi tutustua osoitteessa. www. tapettitehdas.fi

"Tapettitaidetta – Designklassikoiden juhlaa", näyttely Voipaalan taidekeskuksessa (Sääksmäentie 772, Sääksmäki) 29.1.2017 asti.

Seuraa meitä somessa