Poimintojani Habitaren Antiikkimessuilta

 

Habitare ja Antiikkimessut messukeskuksessa ovat suosikkejani. Toivoisin, että messut jatkossa yhdistyisivät vielä voimakkaammin, sillä kun kävin haistelemassa uusinpia trendejä Habitaren puolella, myös siellä oli teemana Roots: identiteetti, tausta ja perinne.

Habitaren Signals-osasto olisi toiminut Antiikkipuolellakin. Niin paljon siellä oli vintagea.
Antiikkipuolen tyylikkään tummanpuhuva osasto
Antiikki messuilla tuntui tänä vuonna olevan vähemmän ns. perinteistä antiikkia. Vintagea ja designia sitä vastoin entistä enemmän.

Tänä vuonna vietin messuilla useita päiviä. Avajaispäivänä haastattelin Oliver Backmania keräilystä. Hän on keräillyt postikortteja, pääkalloja, kattokruunuja ja jos vaikka mitä. Oliver on kirjoittanut aiheesta myös kirjan, "Ullakon aarteet", joka jokaisen aloittelevan keräilijän kannattaa hankkia kirjahyllyynsä.

Jos se olisi mahdollista, keräilisin itse varmaankin näitä...

 

Keräilijöiden illassa keskiviikkona puhuin Esineiden aineettomasta perinnöstä. Esineisiin liittyvistä tarinoista, muisto- ja tunnearvoista. Juuri niistä, joille on mahdotonta laskea hintaa.

 

Torstaina kävin ihastelemassa Kaj Franck palkitun Anna Ruohosen muotinäytöstä.
Lauantaina juonsin kaksi vintagemuotinäytöstä. Lavalla oli tanssikoulu DCA:n oppilaita ja koreografian oli suunnitellut Alex Komulainen.
Teimme aikamatkan 1920-luvulta 2000-luvulle tarkastellen, miten asut heijastelivat paitsi aikaansa, myös muutoksia yhteiskunnassa. Asut Play It Again Sam Kuva: Tuija Koski
1950-luvun asut Ruutu Rouva, Play It Again Sam ja Ruutu Rouva ja SOFINAH Shop. Kuva: Tuija Koski

 

1960-luvun asut Soma Oma. Kuva Tuija Koski

 

Vintagemuotia löytyi myös messuosastoilta. Muijan osastolla oli myynnissä kaunis Pii Sarpanevan suunnittelema mekko.
Vintagemekkoja ostettaessa kannattaa kurkata valmistaja. Yllä Pii Sarpanevan merkki, ja alla merkki, joka kertoo leningin olleen valmistettu Timo Sarpanevan Ambiente-kankaasta.
Muijan osastolla myös upea Pirkko Hammarbergin Helmi Vuorelma Oy:lle suunnittelema "Mustan meren ruusu" täkänä. Vain 85 euroa.
Ajanpatinaa-osastolla ihastuin "bingo-härveliin". Tällä voisi arpoa viikon siivousvuorot tai viettää hauskan illan kaveriporukan kanssa.

 

Ajanpatinaa osastolla myös Kaipiaista.
Vanha Patruuna
Punavuoren Antiikin osastolla upea tarjotin Erkki Vesannon suunnittelemine Hobbema- kristallilaseineen.
P. Grahnin osastolla Rafael Wardin työ hehkui väriä.

 

Minuun vetosi tanskalainen lihavaa tanssijatarta esittävä patsas. Vaikka hinta oli vain sata euroa, se ei kuitenkaan lähtenyt matkaan.
Toinen kaunotar oli Kaarina Tarkan kaunis veistos. Toivo Niskakosken osastolla.
Rut Brykin herkkä kukkakuvio koristaa Tapio Wirkkalan Thomasille suunnittelemaa Rotunda-sarjan kuppia. Brummer & Brummer.

 

Parasta Antiikki messuilla on kuitenkin ehdottomasti kauppiaat. Brummer & Brummer muisti minun ihastelleen Björn Wiinbladin keraamisia valaisimia heidän osastollaan viime kesänä Fiskarsin antiikkitapahtumassa. Nyt matkaani pakattiin samaa sarjaa kaunis kynttilänjalka.

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa