Bank Antiquesin helmiä

Vanhan pankkisalin arkkitehtuuri henkii arvokkuutta. Kannattaa myös kierroksen aikana vilkaista rakennuksen lasikattoa kattoa ja upeita lasitöitä.

 

Yksi vuoden tyylikkäimpiä antiikkitapahtumia on ehdottomasti tapahtumatalo Bankissa järjestettävä Bank Antiques. Messuilla on mukana viitisenkymmentä kauppiasta ja itse tapahtuma sijoittuu rakennuksessa kolmeen kerrokseen. Tarjolla oli laadukasta antiikkia, designia, taidetta ja pientavaraa. Tunnelma oli hienostunut, ostoksia käärittiin silkkipaperiin, myyjät vaikuttivat tyytyväisiltä sekä tilaan että yleisömäärään, jota oli runsain mitoin kiertelemässä ostoksilla. Ilokseni huomasin, että paikalle oli saapunut  myös Tasavallan Presidentti.

Kuvakavalkadini messun annista antaa vain pienen käsityksen siitä, mitä kaikkea oli tarjolla. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Osastot olivat kauniisti sisustettuja. Viimeistelty esillepano on ehdottoman tärkeää, sillä siten esineet näyttävät houkuttelevilta ja ne on helppo kuvitella omaan kotiin tai huvilalle.

 

Pöytä täynnä toinen toistaan houkuttelevia kynttilänjalkoja Etualalla polttokullattua pronssia oleva empirepari sekä tinainen myöhäiskustavilainen M.G Mobergin Göteborgissa valmistama pari.. Niden takana tinainen myöhäiskustavilainen pari, jonka on valmistanut Per Johan Matsson sekä korkea tinainen pari Turusta, jotka on valmistanut Johan Gustaf Almqvist. BelAnticon osasto.
VSE: kaunis osasto hurmasi vintagevaatteillaan.
Mustepullo, luultavasti saksalainen, on ihana muisto menneiltä ajoilta Galerie 1900.
Antik Helenin osaston estetiikka ei pettänyt tälläkään kertaa.
Friedel Holzer-Kjellberg tunnetaan varmasti parhaiten riisiposliinistaan, mutta hän kehitti myös valtavan kauniita lasitteita Arabian taideosastolla 1940-50-luvuilla. Taustalla punainen häränverilasitemalja. Kjellberg sekoitti sekä koepoltti itse lasitteensa tehtaan laboratoriossa. Turkoosin lasitteen valmistus oli kuulemani mukaan niin vaikeaa, ettei sitä valmistettu kuin vähän aikaa. Christine's Design.
Ranskalaista antiikkia. Antiikkiliike Anna-Stiina Oy.
Rafael Wardin 1970-luvun asetelma hehkui väriä. Taidekauppa P. Grahn Ky.
Nahkakantisia kirjoja ja vanhoja lasipulloja. Antik Lindberg.
Rakastuin hieman näihin Veninin Fazzoletto lasiesineisiin, jotka muistuttavat rypistettyä nenäliinaa. Ne on suunnitellut Fulvio Bianconi. Galleria Euro Art & Antik.
Muistatteko blogini harrastelijamaalarista? Tässä Tasavallan Presidentin puolison Ester Svinhufvudin käsinmaalaamat jälkiruokahulhot. Provenienssi tekee tässä tapauksessa niistä arvokkaat.
Todella upea Kaipiaisen työ. Yksinkertainen väritys tekee siitä koristeellisuudestaan huolimatta rauhallisen. Bisarrin osasto.
Yläkerrassa oli tarjolla myös ammattilaisten palveluja. Oikeanpuoleinen tuoli on Huonekalukonservointi Kimmo Oksasen taidonnäyte jugendtuolin muodonmuutoksesta. Yrityksen kädenjälki näkyy myös entistetyssä eduskunnassa: istuntosalin puhemiesaitiossa sekä puhemiehen ja pääsihteerin huoneissa.
Brumer & Brummer-osastolla ihastuin kauniiseen keramiikkareliefiin. Se -odotusteni vastaisesti- ei ollutkaan Rut Brykin, vaan Eduardo Paolozzin Rosenthalille suunnittelema.
Oiva Toikan upea lasilautanen. R.Muuri.
Kaunis talonpoikaisarkku 1800-luvun alusta. Art.fi.
Bizarrin osaston kullan ja messingin hehkua. Aarikkaa ja kauniit Ivar Alenius Björkin suunnittelemat liljanmalliset Skultuna-kynttilänjalat.

Olin aivan huumaantunut kierrokseni päätteeksi. Niin paljon kaunista ja laadukasta antiikkia ja designia. Ehkä ainoa asia, jota ehkä olisin kaivannut ripauksen lisää, oli 1950-70-luvun vintage asusteineen, vaatteineen, pienesineineen ja huonekaluineen, joka olisi houkutellut paikalle myös lisää nuorempaa ostajakuntaa. Se onkin alan haaste tulevaisuudessa, miten saada mukaan uusia nuoria yrittäjiä ja ostajia; millä saada myös nuoret innostumaan antiikista?

Kaunis vanha kerrossänky. Sopisi lapsiperheelle pienten makuusopeksi.
Yläkerran kutsuva pöytäryhmä.

Bank Antiques

Unioninkatu 20, Helsinki

La-su 4-5.11.2017 klo 11-17.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa