Punainen samppanjalasi

Minulla on vain tämä yksi punainen kristallilasi, mutta tiedän, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Lasi on tietääkseni kotoisin Venäjältä, ja se on kuulunut henkilölle, joka pakeni Pietarista vallankumousta.

Kuohuviinilasin väri on upea. Se voi olla jopa tavoiteltua ja harvinaista kultarubiinia. Mitään selitystä en tiedä punaisen värin käytölle juuri samppanjalasissa. Väri voi olla vain osa hienoutta ilman mitään sen erikoisempaa merkitystä. Samppanja on melko väritöntä, ja siksi ei liene suuri synti juoda sitä noin hienon värisestä lasista. Kuva on hivenen epätarkka, eikä minulla ole juuri tietoja tuon ajan venäläisestä kristallista. Vaikuttaa kuitenkin ensiluokkaisen hienosti hiotulta lasilta. (Kaisa Koivisto)
Mielenkiintoinen samppanjalasi on ilmeisesti 1800-luvun puolenvälin tienoilta. Tuona aikana Venäjällä rubiinilasia valmistivat Keisarillinen lasitehdas ja Maltsevin lasitehdas. Näistä Maltsev kehitti mahdollisuuden saada rubiininpunaista aikaiseksi ilman kultaa, jollakin tavoin soveltaen kuparia. Niinpä spektrometritutkimus voisi kenties ratkaista, kumpi tehdas on kysymyksessä. Ilman varmuutta alkuperästä lasin vakuutusarvo on 250 e. Mikäli se voidaan osoittaa keisarillisen tehtaan tuotannoksi, hintaluokka muuttuisi aivan toisenlaiseksi. Jopa 2 000 euroa voisi olla lähellä. (Veli-Jorma Juusela)

Seuraa meitä somessa