Werner Westin tuolimuotoilua

Ostin 10 vuotta sitten vanhan tuolin 20 eurolla. Se on samanlainen kuin lehdessä näkemäni Werner Westin suunnittelema tuoli. Onko se hänen muotoiluaan, ja mikä on sen arvo?

Tuoli on Werner Westin (1890–1959) suunnittelema. Sitä on käytetty tavaratalo Stockmannin sisustuksessa: vuoden 1930 valokuvassa tuoleja näkyy hissinovien luona. West oli modernin kalustemuotoilun pioneereja Suomessa, mutta hän arvosti myös käsityöläisyyttä ja menneiden vuosisatojen tyylejä. Hän suunnitteli 1930-luvulla muun muassa vakuutusyhtiö Fennialle tuolloin muodikkaat barokkityyliset nojatuolit. Tässä tikapuuselustaisessa tuolissa voi nähdä vaikutteita amerikkalaisesta 1800-luvun shaker-tyylistä. Nimi tuli shaker-uskonlahkosta, jonka tekemät huonekalut olivat eräänlaista esifunkista, yksikertaisia, tarkoituksenmukaisia ja muodoiltaan selkeitä. Alun perin tikapuutuolityyppi kehittyi Englannissa 1700-luvulla.  (AK)

Tuolin vakuutusarvo on 400 e, arvioi Veli-Jorma Juusela Antiikki Maini ja Veli -liikkeestä.

Hissityttöjä ja Werner Westin suunnittelemia tuoleja Stockmannin tavaratalossa vuonna 1930. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

 

Seuraa meitä somessa