160 selfietä

160 suomalaista taiteilijaa katsoo itseään ja katselijaa Taidehallin kesänäyttelyssä. Mukana on öljymaalauksia 1800-luvulta, kuten tämä Elin Danielson-Gambogin levollinen muotokuva. Hän aloitti uransa Suomessa mutta muutti avioliiton myötä Italiaan. 

Elin Danielson-Gambogi: Omakuva. Turun Taidemuseon Ystävien kokoelma, Turun taidemuseo. Kuva: Kari Lehtinen.

Nykytaiteilija Pauliina Turakka Purhosen omakuva vuodelta 2010 katsoo itseään työn touhussa, hame maalissa ja samalla päästä alas jalkoihin ja samalla peilikuvassa. 

Pauliina Turakka Purhonen: Omakuva 2010. Amos Andersonin taidemuseo, kuva Kari Siltala.

Hurjia maalauksia muista, muun muassa vaimostaan "Mirristä" tehnyt Tyko Sallinen kuvaa itsensä varsin sovinnaisin vedoin. Tässä omakuvassa 66-vuotiaan taiteilijan kuohuvat 1910-luvun vuodet ovat kaukana takana.

Tyko Sallinen, Omakuva 1945. Aineen Kuvataidesäätiö, Aineen taidemuseo, Tornio. Kuva: Aineen taidemuseo.

Turkulainen Otto Mäkilä oli symbolisti ja surrealisti, mutta sitä ennen hän teki myös esittävää taidetta, muun muassa useita omakuvia 1920-luvulla. Tässä 1929 valmistuneessa omakuvassa hänen peilistä kurkistava päänsä on osa pöytäsommitelmaa. 

Otto Mäkilä, Omakuva, 1929. Turun Taidemuseon Ystävien kokoelma, Turun taidemuseo. Kuva: Vesa Aaltonen

Outo lapsonen on taidemaalari Paavo Tolosen omakuva, jonka nimi on Omakuva - maalaus kehitysalueelta. Onko tämä heitto Helsingin taidemaailman itseriittoisuuteen, josta muu Suomi näyttäytyy kehitysalueena? Kehitys on myös edessään tällä lapsen ja aikuisen sekoituksella. 

Paavo Tolonen, Omakuva eli maalaus kehitysalueelta, 1970. Aineen Kuvataidesäätiö, Aineen taidemuseo, Tornio.

MInä: Omakuva ajassa. Helsingin Taidehallissa 6.8.2017 saakka. 
http://taidehalli.fi/nayttelyt/mina-omakuva-ajassa

Seuraa meitä somessa