5 tarinaa Antiikki & Designista 1/2019

Kenelläpä ei olisi Arabian astioita - mutta oletko kurkistanut lautasen tai kupin alle, sinne missä on tehtaan leima. Se kertoo paljon muun muassa esineen valmistamisajankodasta ja muun muassa suunnittelijoista ja materiaaleista.

Värikkäät Arabian kuppiparit ovat Astialiisasta. Koristeet ja värit kertovat aikakauden tyyleistä ja pohjan leimat siitä, milloin astioita on valmistettu.

Kaunis, vaalea Kirsi Raatikaisen jugendkoti on helsinkiläisessä kerrostalossa. Koti on sisustettu lähes yksinomaa jugendhuonekaluilla, ja esimerkiksi uusi keittiö on suunniteltu vanhaan tyyliin sopivaksi. Pikkuesineet, kuten valaisimet, valokuvakehykset ja astiat on joko peritty tai hankittu antiikkikaupoista, huutokaupoista tai ulkomaanmatkoilta. 
 

Jugend inspiroitui luonnon muodoista, ja niinpä Raatikaistenkin kaakeliuunissa on käpyaiheinen koristelu.

Tammikuussa esittelemme perinteisesti keräilijöitä, joista jugendkodin rakentajien lisäksi esillä on muun muassa Saija Saarela ja Ilkka Mattila. He keräilevät intohimoisesti Björn Weckströmin moderneja koruja. Ne eivät vain lepää vitriinissä ihailtavina vaan ovat jatkuvasti myös käytössä. 
 

Korutaiteilija Björn Weckström on ensimmäisenä kokeillut uutta: Lapin kultaa, hopeaa yhdistettynä akryyliin, pienoisveistoksia koruissa.


Vintagemuodin juuret alkavat 1900-luvun alusta. 9-osaisen sarjamme ensimmäinen osa kertoo vuosista 1900-1909, jolloin naiset olivat naisia, puvut korsetein kiristettyjä, hameet pitkiä ja hatut valtavia. Belle Époquen vuosina, kauniiksi kutsuttuna aikakautena muoti mukaili jugendin ja art nouveaun kaaria. 

Ensimmäinen naisten vintagemuodista kertova sarjamme osa kuvaa noin vuosia 1900-1909.

Tyylikoulumme on edennyt uusrenessanssiin, joka on niin tuttu tyyli suomalaisissa kodeissa. Museoneuvos, asiantuntijamme Kari-Paavo Kokki kertoo tänä vuonna vielä jugendista, art decosta ja funkiksesta. 

Uusrenessanssihuonekalut on hyvin tehty, ja niitä saa nyt varsin edullisesti yhtä lailla käyttöesineiksi kuin kodin katseenvangitsijoiksi.

#björnweckström #jugend #antiikki&design #antiikki #design #arabia #arabianleimat #vintage #vintagemuoti #uusrenessanssi 

Seuraa meitä somessa