5 tarinaa uudesta Antiikki & Designista

Kannen kuvan jugendhuvila Pölkkylästä kuvasi Erja Lempinen.

Tule mukaan lukijamatkallemme Pietariin 21.–23. toukokuuta 2020. Viisumivapaalla kahden yön laivaristeilyllä vietämme päivän tutustumassa Pietarin taideaarteisiin. Oppaana toimii taiteen ja antiikin asiantuntija Maria Ekman-Kolari. Suomenlahden yli meidät vie Moby SPL -laiva Princess Anastasia. Matkalla mukana ovat suomenkielisen oppaan lisäksi antiikin ja taiteen asian­tuntija Maria Ekman-Kolari ja päätoimittaja, FT Mirva Saukkola. Ilmoittautuminen 31.3. mennessä: Moby SPL, p. (09) 6187 2050 tai ryhmat@stpeterline.com, viite: Antiikki & design lukijamatka

Tamperelaisen Heikki Björkbomin Pölkkylän kansallisromanttinen tyyli sopii talven tunnelmointiin. Puuhuvila kohosi Tampereen Pispalaan vuonna 1900. Se purettiin 76 vuotta myöhemmin ja koottiin uudelleen pala palalta 1980-luvulla. Nyt huvila kohoaa Näsijärven rantatöyräällä komeampana kuin koskaan ennen. Kuvat Erja Lempinen.

Helene Schjerfbeck on noussut kuumaksi nimeksi kansainvälisessä museo-maailmassa. Ateneumin taidemuseossa juuri avautunut näyttely kertoo, kuinka tärkeitä ulkomaan matkat olivat hänen uralleen. Esillä on myös Schjerfbeckin omakuvien sarja. Se hakee vertaistaan maailman taiteen historiassa. Aukeaman kuvat Kuva Henri Tuomi ja Yehia Eweis / Ateneumin taidemuseo.

Monet jouluperinteistämme ovat vain muutamia satoja vuosia vanhoja. Sinebrychoffin taidemuseossa päästään joulun aikaan tutustumaan niiden syntyyn joulupöytiä esittelevässä näyttelyssä, jonka on suunnitellut lehtemme neuvonantaja, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki. Tässä jutussa hän kertoo tavallisimpien joulutapojemme yleistymisestä.

Turkulainen piparkakkumestari Petrus Kurppa tekee kaiverrettujen puumuottien avulla keski-eurooppalaisia perinneleivonnaisia. Niissä seikkailevat niin arkkienkeli Mikael kuin Krampus-paholainenkin. Jutun kuvasi Katri Lehtola.

 

Seuraa meitä somessa