Jokapoika-paita täyttää 60 vuotta

Marimekon raidallinen klassikko Jokapoika-paita täyttää 60 vuotta. Leif Jakobsson on kerännyt yli 60 Jokapoikaa, vaikkei käytäkään niitä itse. Hänen kokoelmansa on esillä Pietarsaaressa.

Juhlavuoden kunniaksi Leif Jakobsson käyttää paitaa ”esiliinana” kotona vieraita isännöidessään. Hän suunnittelee joskus pitävänsä juhlat, joissa kukin vieras saa valita kokoelmasta mieleisensä paidan – ja lähteä se yllään kotiin! Jokapoika on luotu kiertämään.

Eurooppalainen herrasmiestyyli on Svenska Kulturfondetin johtajan Leif Jakobssonin oma tapa pukeutua, eikä hän ole koskaan käyttänyt suomalaisen taideteollisuuden ikonivaatetta Marimekon Jokapoika-paitaa. Siitä huolimatta Jakobsson omistaa yli 60 Jokapoikaa, joiden joukossa on 40 erilaista kuosia.

Kuin vahingossa suureksi kasvanut paitakokoelma hämmästyttää miestä itseäänkin. Hän on vain ostanut kirpputoreilta ja vintagemyymälöistä kohdalleen osuneita paitoja, usein vain muutamalla kympillä.

Marimekon vaatteet olivat hänelle tuttuja lapsuudesta, koska isä, äiti ja sisko pukeutuivat kesäisin Jokapoikaan tai muihin Marimekon raitakangasvaatteisiin. Leif ei.

Parikymmentä vuotta sitten hän sai tuttavaltaan lahjaksi kaksi paitaa. Rouvan amerikkalaiselle miehelleen ostamat paidat eivät olleet tätä miellyttäneet, mies ei halunnut pukeutua ”peltipaitoihin”. Jokapoika-paita ommellaan puuvillakankaasta, joka alkuvuosina oli todella paksua palttinaa.

Leif Jacobssonin kokoelmaan kuuluu 60 Jokapoikaa, joissa on 40 eri väritystä.

Kuin modernia taidetta

Modernia taidetta rakastava Jakobsson huomasi paitojen kuosissa yllättävän yhteyden amerikkalaiseen abstraktiin ekspressionismiin. Sen kärkinimet Mark Rothko ja Barnett Newman kuuluvat hänen mielitaiteilijoihinsa. Kummankin taiteessa on raitoja, jotka toistensa päälle osuessaan synnyttävät uuden, kolmannen värin.

Näin tapahtuu myös Jokapojan raidoissa, jotka Vuokko Nurmesniemi suunnitteli jo vuonna 1953 Piccolo-nimiseksi raitakuvioksi. Marimekon silloin käyttämällä painotekniikalla oli vaikea saada värejä vierekkäin ilman, että väliin jää valkoinen raita. Siispä niiden annettiin osua päällekkäin.

Tuolloin Marimekon pääsuunnittelijana toiminut Nurmesniemi suunnitteli Piccolosta ensin naisten mekkoja, mutta vuonna 1956 hän päätti tehdä kankaasta paidat miehelleen Antti Nurmesniemelle sekä perheen ystävälle Tapio Wirkkalalle.

Uusi paita leikattiin perinteistä poiketen siten, että kauluksen raidat ovat pystyssä eivätkä vaakasuorassa, kuten tavallisissa miesten paidoissa. Pienet päällystämättömät metallinapit Vuokko Nurmesniemi oli löytänyt sekatavarakaupasta Nuutajärveltä.

Tähän mennessä erilaisia väriyhdistelmiä on tehty yli 500. Paitoja on valmistettu useita miljoonia kappaleita: miehille, naisille ja lapsille.

Vuokko Nurmesniemi suunnitteli raitakankaan jo vuonna 1953 ja nimesi sen Piccoloksi. Pienetkin ovat saaneet oman kokonsa.

Älykköjen univormu

Leif Jakobssonia kiehtoo paidassa paitsi sen unisex-ominaisuus myös sen kulttuurisosiaalinen menneisyys. Hyvin pian Jokapoika-paidasta tuli leimallisesti arkkitehtien ja suunnittelijoiden suosikki, ”älykköjen univormu”, kuten sitä Yhdysvalloissa kutsuttiin.

Opiskelijanuorison 1970-luvun kiihkeiden vasemmistolaisaikojen tiimellyksessä Jokapoika sai ”taistolaispaidan” leiman, joka nyt on unohtunut, kuten nuo vuodetkin.

Paita jatkaa 60-vuotiaana hyvissä voimin elämäänsä. Tuotannossa on 4 väritystä: mustavalkoinen, harmaamusta, tummansini-luonnonvalkoinen ja oranssi-munakoiso. Leif Jakobsson sanoo tervehtivänsä ilolla Marimekon luovaa johtajaa Anna Teurnellia, joka hienovaraisesti vie perinteikästä mallistoa eteenpäin.

Jokapoikaan kuuluvat ehdottomasti pienet päällystämättömät metallinapit.

Juttu on julkaistu Antiikki & Designissa 7/2016. Katso täältä lisää numeron aiheista.

Seuraa meitä somessa