Kutvosen huonekalutehtaasta näyttely ja kirja

Kutvosen huonekalutehdas kuului varsinkin 1920-50-luvulla merkittäviin huonekalujen valmistajiin Suomessa. Tehdas ei niinkään ollut modernin tyylin eturintamassa (niitäkin tosin suunnitteli muun muassa Birger Hahl), vaan sen päätuotteita olivat korkealuokkaiset tyylihuonekalut (erityisesti chippendale, rokokoo ja biedermeier). Niiden koko valmistusprosessi oli käsityövaltaista alkaen penkkipuusepistä ja päätyen punojiin ja verhoilijoihin.


Kutvonen toimi vuosina 1918-88, ja sen huonekaluja myytiin Suomen suurimmissa kaupungeissa. Aluksi Helsinki oli tärkein myyntipaikka. Kalusteita vietiin myös ulkomailla, etenkin Pohjoismaihin. Kutvosella valmistettiin myös Eliel Saarisen suunnittelemia kalusteita. Suomen USA:n suurlähetystöön tehdyt kalusteet valmistettiin Suonenjoen Kutvosen tehtaalla. Vaasassa ja Oulussa oli Juliuksen veljesten perustamat huonekaluliikkeet. Kaluste Kutvonen toimi Oulussa ja lähiseudulla pitkään.

Tehtaan historiaan ja toimintaan pääsee tutustumaan Suonenjoki-seuran järjestämässä näyttelyssä Suonenjoen kirjaston Kellarikalleriassa 23.10 asti. Tehtaan historista on ilmestynty myös kirja. https://www.facebook.com/suonenjokiseura

 

Seuraa meitä somessa