Vanha taideteos piilotettiin natseilta

Natsien miehittäessä 1940-1944 Ranskaa he kuljettivat, toisin sanoen ryöväsivät, maasta pois suuren määrän etenkin vanhaa taidetta. Tämän tietäen eräs pariisilainen oli kaukaa viisas, hän piilotti Ludvig XIV:n yhden hovimaalarin suuren maalauksen seinän taakse. Sinne se jäi unohduksiin aina kesään 2018 saakka. 
 

Ensin avattiin vanha paneelikatto, sitten seinän takaa paljastui 1600-luvun flaamilaistaiteilijan maalaus. Kuva: Julien Mignot / The New York Times.

Kun muotihuone Oscar de la Rentan uuden Pariisin-myymälän tiloja viime kesänä kunnostettiin, havaittiin että erään huoneen katon alla oli alkuperäinen tumma paneelikatto. Kun uudempi katto otettiin alas, paljastui myös valeseinän taakse piilotettu maalaus.

Mestariteos on kooltaan 6 x 3 -metrinen. Ajan tummentama öljyvärimaalaus peittää koko seinän. Se esittää 1600-luvun asuihin pukeutunutta ratsastajaseuruetta, joka on pysähtynyt Jerusalemin kaupungin ulkopuolelle. Kaukaisuudessa näkyy moskeija. Miehillä on barokin ajan muhkeat peruukit, suuret hatut ja näyttävät asut. 
 

Ratsastajaseurue on pysähtynyt Jerusalemin kaupungin ulkopuolelle. Kuva Julien Mignot / The New York Times.

Vanhan taiteen asiantuntija Stéphane Pinta selvitti Oscar de la Rentan johdon pyynnöstä, että maalauksen teki Arnould de Vuez, flaamilainen taiteilija, joka työskenteli Aurinkokuninkaan eli Ludvig XIV:n hovissa. Teoksen aihekin on selvinnyt: se esittää  Ludvigin suurlähettilästä Markiisi de Nointelia saapumassa Jerusalemiin Lähi-idän matkallaan vuonna 1673.  

Oscar de la Rentan myymälä Pariisissa voidaan avata ehkä toukokuussa, vasta kun maalauksen konservointi valmistuu. Kuva Bangkok Post.

Oscar de la Rentan uudistuneen myymälän piti avautua tammikuun muotiviikon aikaan, mutta maalauksen restaurointi viivastyttää avajaiset ilmeisesti toukokuulle. Tässäpä hyvä syy piipahtaa de la Rentan liikkeessä! 

Jutusta lisää Barnebys.com

Seuraa meitä somessa