I.K. Inha 150 vuotta

Ikuinen poikamies, herkkä, erityislaatuinen valokuvaaja I.K.Inha tallensi Suomen kansallismaisemia ja kansanihmisiä hämmästyttävällä rakkaudella. Kirjailija Panu Rajala on mennyt Inhan nahkoihin ja kirjoittanut hänestä romaanin Intoilija. Fotografin muistikuvat.

Nilsiän näkymä, ikuinen Suomi. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

Inha kierteli niin Pohjanmaalla kuin Raja-Karjalassa ja Vienassa.
 

"Njokkoo antamassa". Pikkutyttö antaa njokkoa eli hieroo neniä tätinsä kanssa. Uhtua, Vienan Karjala, 1894. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat.

 Toisin kuin monesta nykyvalokuvaajasta, I. K. Inhasta on kuvia myös hänestä itsestään.

Nuori Inha (tuolloin Konrad Into Nyström) lukiolaispoikana 1884. Kuvaamo Charles Riis & Co. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat.
Inha todennäköisesti 60-vuotispäivänsä aikoihin vuonna 1925. Kuvaaja tuntematon. Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat.

I. K. Inha valokuvasi polkupyörämatkoillaan Suomen kulttuuri- ja luontomaisemia, kyliä ja kaupunkeja, ihmisiä ja tilanteita. Hän toi Suomeen taiteellisen valokuvauksen ja valokuvauslaitteet, mutta myös ensimmäiset polkupyörät. Lisäksi Inha tuli tunnetuksi tuotteliaana kirjailijana ja kääntäjänä. Hän suomensi kaikkiaan noin 40 teosta.

Tunnustusta tuli niukasti, raha-asiat olivat hunningolla eikä rakkaudessa ollut onnea. Viimeiset elinvuotensa hän vietti erakkona.

Kansallisvalokuvaajana Inhasta alettiin puhua vasta 2000-luvulla, kun hänen valtavan valokuvallisen perintönsä merkitys ymmärrettiin laajasti.

Seuraa meitä somessa