Elävän perinnön luettelo Europa Nostra -palkintoehdokkaana

Mikä yhdistää saunomista ja saamelaiskäsitöitä, runolaulua ja räsymattoja, pesäpalloa ja pääsiäiskokkoa? Ne ovat Museoviraston wikiluetteloon koottua elävää kulttuuriperintöämme. Luettelo, jota perinteitä tuntevat yhteisöt voivat täydentää, on ehdolla eurooppalaisen kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi.

Ruutukaappaus Elävän perinnön wikiluettelosta

Museovirasto avasi tämän vuoden helmikuussa Elävän perinnön wikiluettelon, jonka tavoitteena on tehdä aineetonta kulttuuriperintöämme tunnetuksi. Wikiluettelo on matalan kynnyksen työkalu, jossa eri ryhmät, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat esitellä tärkeänä pitämäänsä kansallista tai paikallista kulttuuriperintöä. Ehdotuksia on tehty jo 60.

Luettelon kokoaminen on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Sen kohteita voi myöhemmin ehdottaa kansalliseen elävän, aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, josta voi hakea edelleen Unescon kansainvälisiin luetteloihin.

Poikkeuksellisen osallistava ja avoin tapa koota luetteloa on herättänyt kansainvälistä huomiota. Wikiluettelo on ehdolla palkinnon saajaksi Europa Nostran kulttuuriperintökilpailun ”Koulutus ja tietoisuuden lisääminen” -kategoriassa. Lisäksi Suomesta on kahdeksan muuta ehdokasta eri kategorioissa.

Europa Nostra Award -mitali

Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö ja kulttuuriperintöyhdistysten liitto, jolla on jäseniä 40 Euroopan maassa. Palkinnot jaetaan järjestön vuosittaisessa päätapahtumassa, joka ensi vuonna järjestetään toukokuussa Turussa.

Elävän perinnön wikiluettelo

Katso muut suomalaisehdokkaat Europa Nostra Finlandin verkkosivuilta www.europanostra.fi

Seuraa meitä somessa