Habitare ja Antiikki

Kiersin pitkän päivän Habitaren Antiikkimesuilla. Hienoja osastoja laidasta laitaan: arvoantiikkia, vanhoja esineitä, vintagehelmiä ja hauskoja kuriositeetteja. Esineitä löytyi kaikenlaiseen makuun ja myös paksumman ja ohuemman  kukkaron omaaville.

Antiikkiesineet ovat minulle tuulahdus menneestä ajasta. Ne kertovat arvoista, asenteista, elämäntavasta ja yhteiskunnasta. Osa esineiden kiehtovuudesta koostuu juuri siitä, että niillä on historia, aiemmat omistajat.  Antiikkiesineet kestävät aikaa ja siirtyvät seuraaville omistajille, joko suvun sisällä tai sitten antiikkiliikkeitten tai huutokauppojen kautta. Ostamalla vanhan esineen, pääsee itse osaksi sen tarinaa.

Nordins Antik Handel-osastolla oli kauniisti katettu pöytä. Mietin, millaisia illallisia ja juhlia oli pöydän ympärillä vietetty aiemmin. Kenelle kilistelty laseilla ja millaisia herkkuja oli näiltä kauniilta astioilta tarjoiltu. Entä miten tarina jatkuu?
Konkreettisemmin entisen omistajan aistii vintagevaatteisiin pukeutumalla. Olen miettinyt, että salakapakka-teema juhlat olisi mukava järjestää. Tässä oiva puku siihen!
Göran Hongellin upea kokonaisuus 1930-luvulta. Kyseessä on tilaustyö ja kaiverruksista löytyvät edellisen omistajan nimikirjaimet. Se ei minua haittaa, sillä sattumoisin ne sopisivat myös minulle ja miehelleni.

 Antiikkipuolella silmää ilahduttivat erityisesti  kauniit, huolella väsätyt sisustukselliset osastot. Esineet pääsivät kauniisti oikeuksiinsa taitavan esillepanon yhteydessä. Varmaan myös myynnillisesti hyvä; tekisi mieli hankkia koko setti!

Kuinka kodikasta! Vanha Tammitori-osasto.

 

FestArtin osasto
Eiran antiikki on kattanut pöydän Rörstandilla. Astiastoon kuuluu yli sata osaa.
Ihastuin Antiikkilöytö-osastolla Olof Ottelinin linjakkaaseen Duetto- sohvaan. Se on Keravan puusepäntehtaan tuotantoa 1950-luvulta. Päällystämällä eri suunnittelijoiden huonekalut samalla sävyllä syntyy kaunis kokonaisuus.

Antiikin arvotuksessa myös näyttelyillä ja tutkimuksilla on oma merkityksensä. Epäilemättä Weegee-talon Emma-museon  Rut Brykin näyttely toi taiteilijan tunnetuksi myös laajemmalle yleisölle. Varmasti se näkyy myös töiden arvostuksessa ja arvottamisessa.

Rut Brykin hieno näyttely Emmassa on juuri päättynyt. Ajan-Muisto- osastolta löysin kauniin seinälautasen 1940-luvulta.
Tuntuu, että Birger Kaipiaisen työt eksyvät aina blogeihini. Niin tälläkin kertaa. En vain voinut vastustaa. Keräilijä Toivo Niskakosken aarteita.

Voidaanko antiikin yhteydessä puhua muodista? Jossain määrin kyllä. Hyvät esineet säilyttävät aina arvonsa, mutta vähän väliä tietty aikakausi tai keräilykohde ikäänkuin "tulee muotiin". Takavuosina mm. Arabian voipytyt olivat himoittua keräilytavaraa. Nyt niitä näkyi messuilla harvakseltaan. Pahin buumi on ohi. Nyt on pinnalla 1950-60-lukujen esineistö.

Mikähän on seuraava aikakausi, johon innostutaan? Itse pidän 1930-40-lukujen suunnittelusta. Se on ajattoman kaunista ja selkeää. Tässä todennäköisesti Kauklahden lasia. Lembi-Tawaran osaston löytöjä.

 

Keräilyyn liittyy usein myös kansallisia tunteita. Suomalaiset keräilijät suosivat kotimaisia taiteilijoita ja suomalaisten tehtaiden tuotantoa.Wilhelm Kågen Art Deco esineet ovat taas himoittu keräilykohde Ruotsissa. Tässä Argenta-sarjaa 1930-luvun lopulta. Kynttilänjalka on Lars Holmströmin suunnittelema 1930-luvulla. Antiikkiliike R. Muuri

 

Vanhoihin esineisiin liittyy myös nostalgisia tunteita. "Paluu lapsuuteen" voidaan kokea myös esineiden kautta. Tässä Arabian puurolautasessa oivaltavaa designia. Lautasen sisäpohjaan kaadetaan ulkonevasta nekasta kuumaa vettä ja suljetaan korkilla, niin puuro pysyy lämpösenä hitaankin lusikoijan tahdissa.
Lasi on suosittu keräilykohde
Kaapin kätköistä löytyi naru-purkkien ohella kiinalaista posliinia Chien-Lung-ajalta 1736-96. Eiran Antiikki
Sisustus viimeistellään tauluilla Sam Vannin upea Punaiset Katot Chevreuse vuodelta 1948 sopisi meillekin. Galleria Euro Art & Antik.
Vanha kattorosetti on kuin taideteos.

 

Thonetin keinutuoli on klassikko. Se sopii kauniiksi yksityiskohdaksi pelkistettyyn sisustukseen tai kirsikaksi kakun päälle romantikon kotiin. Punavuoren Antiikki-osasto.

 

Mielestäni on hyvä yhdistään sisustusalan messuilla antiikki- ja nykytrendit: ne palvelevat hyvin toinen toisiaan. Nykyäänhän moderniinkin kotiin halutaan ripaus mennyttä ja vastaavasti vanhaa asuntoa voidaan sisustaan monen eri aikakauden kalusteilla.

Fasetti loisti molemmilla osastoilla. Antiikkipuolella Hiort af Ornäsin vintage-näyttelyllä ja Habitaren sisustuspuolella Siesta tuolin uustuotannolla.

 

Siesta-tuoli uustuotantoa eri väreissä. Designkriitikko Alice Rawsthorn valitsi Fasetin tuolien uustuotannon Best business consept of Habitare- palkinnon arvoiseksi.

 

FestArtin Aaltoa antiikkipuolella

 

Sama teema jatkuu Artekin osastolla Habitare-messupuolella.

Tässä vielä muutama räpsähdys Habitaren modernimman sisustusnäyttelyn puolelta! Tulevaisuuden antiikkia?

 

Inni Pärnäinen voitti Eco Habitare Awardsin
Jätemuovista tehtyä Trash Designia

 

 

Habitare messut ovat sisustajan suurtapahtuma, josta löydät antiikkia, taidetta, valaistusta ja Hifistelyä saman katon alta. 7-11.9.

P.s. Vilkaise myös facebook-sivujani Löytöretkeilijän Paratiisi

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa