Vilhelm Hammershøi (1864-1916) on tanskalainen taidemaalari. Hän aloitti taiteilijanopintonsa nuorena, 8-vuotiaana, valmistuen Kööpenhaminan taideakatemiasta vuonna 1884. Hän ei työskennellyt ateljeessa vaan vaihtelevissa huoneistoissa, jotka ikuistuivat myös maalauksiin. Maalausprosessi oli hidasta, hän käytti apuna valokuvia, pelkistäen ja poistaen, jättäen jäljelle vain oleellisen. Huoneet ovat useissa töissä autioita ja henkivät rauhaa. Hammershøin maalaukset kuvaavat mennyttä maailmaa, mutta vaikuttavat jollain tavalla ajattomilta.
Kävin näyttelyssä pilvisenä, harmaana päivänä. Maalauksien sammutetut neutraalit sävyt sopivat sumuiseen skandinaaviseen talvimaisemaan. Tuntuu kuin taiteilija olisi maalannut ne juuri tässä valossa, tähän utuiseen vuodenaikaan sopiviksi.Tehokeinoina maalauksista löytää italialaisten mestarien käyttämiä sfumatoa ja chiaroscuroa eli hienovaraisia väri- ja sävyvaihteluita sekä asteittaisia valo-ja varjosiirtymiä.
Taiteilijan töitä ei ennen tätä näyttelyä ole näin laajasti esitelty Suomessa. Niissä on jotain suomalaiselle sielunmaisemalle hyvin tuttua: melankolia. Hammershøi itse ihaili James Whistlerin taidetta, muttei yrityksistään huolimatta koskaan tavannut tätä. Löydän Hammershøin interiööreistä ja ihmiskuvauksesta niin 1600-luvun alankomaiden mestarin, Vermeerin, kuin suomalaisen jo edesmenneen nykytaiteilijan Ilkka Lammin maalausten henkeä. Hammershøin huoneisiin ikuistamat ihmiset ovat kuin muissa maailmoissa, katsojan tavoittamattomissa. Hahmoissa on haurautta ja katoavaisuuden tunnetta. Ne toivat mieleeni unet, joissa tapaa jo menetetyn rakkaansa ja pyytää tätä kääntymään, katsomaan vielä kerran kohti, mutta ei saa vastausta. Niin kuin ei unessa koskaan.
Maalausten tunnelma on rauhallinen, melankolinen ja surumielinen. Ne peilaavat myös taiteilijan mielenmaisemaa. Masennus vieraili taiteilijan elämän myöhempinä vuosina äidin menettämisen, oman sairastumisen sekä maailmansodan syttymisen aiheuttaman surun myötä. Näyttely oli hyvä paikka hiljentyä, katsella huoneisiin, joihin auringonsäteen leikittely tuo kuitenkin toivoa alkavasta keväästä.
Näyttelyä voi käydä ihailemassa Amos Andersonin taidemuseossa 18.5.saakka
http://amosanderson.fi/fi/nayttelyt/vilhelm-hammershoi/
Linkki Vermeerin Maalauksiin Metropolitan Museon sivuille
http://www.metmuseum.org/toah/hd/verm/hd_verm.htm
Linkki Ilkka Lammin maalauksiin