Vuonna 1961 valmistuneessa Tapiolassa sijaitsevassa rivitaloasunnossamme on ennen meitä asunut vain kaksi perhettä. Remontoitaessa kotiamme halusin jättää muistoja myös edellisistä asukkaista ja säilyttää asunnon aidon "tapiolalaishengen".
Asuntomme ensimmäiset asukkaat olivat näyttelijälegenda Tea Ista sekä Kansallisteatterin johtaja Jack Witikka. Vanha Erik Bruunin suunnittelema näytelmäjuliste löytyi alakerran varastoa kunnostettaessa. Se on Jack Witikan ohjaamasta Tom Stoppardin näytelmästä Haukat ja Haikarat. Suuri lattiasta kattoon ulottuva peili eteisessä on ristitty "Tea Istan peiliksi". Edelliset omistajat antoivat nimen, koska Witikan ja Istan muuttaessaan pois peilistä piti maksaa erikseen. Vilkaistessani siihen ennen uloslähtöäni, tunnen hauskaa jatkuvuutta, kun tiedän Istan myös peilanneen siitä itseään ennen teatteriin lähtöään.

Seuraavat asukkaat, nuori pariskunta lapsineen, viihtyivät asunnossa yli kolmekymmentä vuotta. Sinä aikana lapset kasvoivat aikuisiksi, vanhemmista tuli isovanhempia. Viimeisinä vuosina aviomies sairastui vakavasti ja isoa asuntoa emännöi yksinään 90-vuotias viehättävä rouva. Kauniit mahonkihyllyt, vanhat retroverhot sekä saunan humoristinen lämpömittari kodissamme muistuttavat puolestaan tästä perheestä. Vasta vuosia myöhemmin sukututkimusta tehdessäni minulle selvisi, että he olivat kaukaista sukua minulle. Mikä sattuma!
Vieraillessani asunnossa ensi kertaa tunsin siellä leijailevan "aidon tapiolalaishengen". Keittiössä oli aallon pöytä (kuten minullakin nyt) ja lasten makuuhuoneessa laverisängyt sekä retroverhot. Ruokahuonetta koristi palisanteripöytä ja upea Birger Kaipiaisen taidekeramiikkatyö.
Tapiolan vastavalmistuneisiin koteihin 1950-60-luvuilla järjestettiin sisustusnäyttelyitä, joihin huonekalufirmat suunnittelivat mallisisustuksia. Ihanteena oli sisustaa koti suomalaisten suunnittelijoiden kuten Alvar Aallon, Eero Aarnion, Ilmari Tapiovaaran, Antti Nurmesniemen ja Kaj Franckin huonekaluin ja arkiesinein. Vielä nykyisinkin vieraillessani tapiolalaisissa kodeissa perinne tuntuu jatkuvan.

Oma sisustusfilosofiani on, että asunnon remontoinnissa ja sisustuksessa tulee ottaa huomioon rakennuksen rakennusajankohta. Toisaalta kukaan ei halua asua museossa, joten tasapainoilu modernien mukavuuksien kanssa on välttämätöntä. Eniten ideoita vanhaa remontoitaessa olen saanut kiertäessäni vanhoja alkuperäiskuntoisia asuntoja asuntonäytöissä ja virtuaalisesti netissä. Hyvä vinkki on selata vanhoja 1950-60- lukujen lehtiä ja kirjoja, joissa kuvataan aikalaiskoteja. Näissä alkuperäiskuntoisissa asunnoissa henkii se ydinidea, jota modernisoidussa sisustuksessani olen yrittänyt tavoittaa.





p.s. Lue myös aiempi blogini kotini remontista! Ja käy kurkkaamassa myös facebook-sivujani Löytöretkeilijän Paratiisi.
Tältä sivustolta löydät asukkaiden muistoja vanhasta Tapiolasta
Kirja, jota himoitsen itselleni: Tapiolan koteja- Homes in Tapiola 1963, toim. Annikki Toikka-Karvonen
Vanha filmi Tapiolan varhaisvuosilta