Kurkistus Hangon kesään

 Aloitin lomani Hangossa hieman ennen muita. Kesäkuun lopussa ilmassa on jännitystä. Sesonki ei ole vielä alkanut ja koko kaupunki ikäänkuin keräilee voimiaan tulevaa varten. Puutarhajuhlat, pitkät illalliset ystävien kanssa, kymmenen tikkua laudalla-leikit ja kesätapahtumat ovat vielä edessäpäin.

Mistäköhän tämä kesä muistetaan?

Juoksen aamuisin lenkin pitkin Hangon katuja, rantoja ja puistoja. Rakastan aamuhetkiä, saan ikäänkuin kaupungin hetkeksi itselleni. Valtaan hiekkarannat, juoksen vedenrajassa ja otan muutaman hypähdyksen, kun kukaan ei ole näkemässä.

 

Hangon romanttisin paikka on puistolampi. Siellä ovat romanttiset nuoret miehet uiskennelleet kihlauksen kunniaksi ja monta suudelmaa vaihdettu. Parhaimmillaan se on kun kaikki lumpeet avautuvat.

 

Tämä on kesän parasta aikaa: sireenit levittävät huumaavaa tuoksuaan, koko loma vielä edessä.

 

 Kaupunki on täynnä viehättäviä puutaloja, ja viilettäessäni ohi vilkuilen varoen ikkunoihin, jos näkisin pilkahduksen sisään. Rakastan vanhoja taloja ja niiden tarinoita. "Hangon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema"-kirjassa kerrotaan vanhan kylpyläkaupungin rakennusten arkkitehtuurista ja entisistä omistajista. Opus  kuuluu jokaisen hankolaisen ja wannabe-kesähankolaisen kirjahyllyyn. Sain loppuunmyydyn opuksen hiljattain lahjaksi. Voi sitä onnenpäivää! Nyt kaupunkimiljöö aukeaa minulle vielä uudella tasolla. On myös kiinnostavaa seurata, miten vanhat talot jatkavat tarinaansa uusien omistajien myötä.

 

Joka kesä lupaa jotain uutta, pikkukauppoja popsahtelee kesän alussa kaupungin katukuvaan kuin kanttarelleja pikkusateen jälkeen. Tänä vuonna ihastuin Finlaysonin pop-up-kauppaan, joka sijaitsee Purjehtijankadulla, erään  unelmatalon alakerrassa. Vaikka tuotteet olivat ihania, vanha talo ihastutti vieläkin enemmän. Ja nyt pääsin kurkistamaan sisään oikein luvan kanssa!

 

Talon on suunnitellut arkkitehti Ernst G. Hedman ja se on rakennettu vuosina 1900-05.

 

Jugendin vaikutus näkyy yläikkunan aurinkokoristeessa.

 

Kaunis viisto kulma luo näyttävän sisääntulon.
Erityisesti räsymatot olivat todella kauniita. Ne on valmistettu kierrätetyistä lakanoista Suomessa. Räsymaton ei tarvitse tietenkään olla vain lattialla. Yhtä hyvin se toimii penkin tai vaikka aurinkotuolin pehmusteena.

 

Ihana kaakeliuuni

 

Upea jugendkoriste kruunaa uunin.

 

Tennis kuuluu Hankoon.

 

Muistatko?
Popupin sisustus oli pieteetillä tehty, mutta samalla rennon ilmeikäs. Se ei näyttänyt päälleliimatulta, vaan juuri siltä, että kesäasukas oli avannut kotinsa popupia varten. Mieleni teki jäädä tähän koneen ääreen kirjoittamaan.

 

Finlaysonin popup Hangossa Purjehtijankatu 1

Auki kesäsesongin ma-pe 10-18 la 10-15

 

 

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa