HRVDEän hienoa!

Sanahirviön HRVDE:n takana on Retro & Vintage + Design Expo, joka järjestetään Kaapelitehtaalla. Tapahtuma mainostaa itseään "ei minään antiikkimessuina", vaan luvassa on retro- ja vintagekulttuurien sekä designin messutapahtuma. Jotain vähän enemmän siis. Myymässä on sekä keräilijöitä että ammattimyyjiä aarteineen, useimmille heistä esineet ja niiden edustama tyyli on myös elämäntapa. Tämä on niitä harvoja messuja, joissa voi tehdä todellisia löytöjä. Myynnissä on sellaisia kotikokoelmien aarteita, joita ei tavallisissa kaupoissa näekään.

Juttelin pöydän yli muutaman kokoelmiaan myymään tulleen yksityishenkilön kanssa ja kysyin, miten he malttavat luopua esineistään. Minulle se tuottaisi tuskaa. Eräs myyjistä naurahtikin: "Ne helmet ovat kotona".

 Syitä myymiselle on kuitenkin monia: "Minulla on näitä useampi kappale" , "Nämä eivät sovi uuden kotini tyyliin" tai  "Olen muuttanut pienempään kotiin ja autotalli on täynnä banaanilaatikoita, joissa esineet nykyään ovat. Mielummin myyn ne." 

Saataa olla, että joku päivä olen itse samassa pisteessä; kodin seinät ja hyllypinnat ei enää riitä.

Harvinainen Pehtoori-kannu. Kuulemma valmistettu vain yhden vuoden ajan. Kysellessäni hintaa myyjän mukaan se oli vain rekvisiittaa, ei edes myynnissä. En minäkään moista aarretta raaskisi myydä...

Jotenkin keräilyn idean kiteytti hauskasti eräs tavaroistaan luopuva rouva: "Myyn nämä, jotta voin ostaa jotain vielä mieluisampaa". Niin- keräilyähän ei toki voi lopettaa. Eräs vanhempi herrasmies muistutti kuitenkin lopuksi: "Hautaan näitä ei kuitenkaan voi mukaansa ottaa."

Tässä omia poimintojani HRVDE:stä.

Vanha kenties Riihimäen lasin pullo. En ole ennen nähnyt vastaavaa. Karprintin osastolla.

 

Vanhoja Gramofoneja. Ja upeat "His Masters Voice"- lautaset. Näen jo itseni kesäiltana nauttimassa posliinilautasilta piknikherkkuja vanhojen savikiekkojen soidessa.

 

Mäkisen Kuvastimen vanhoja peilejä. Niitä on tullut nyt myös uustuotantoon.

 

Werner Westin herkullisen värinen nojatuoli ja Ilmari Lappalaisen linjakkaalla pöydällä TaTeKaN valaisin. Vanhan Tammitorin Osastolta.
Timo Sarpanevan Aarikalle suunnittelema himmeli-kynttelikkö.
Silinterihattu koteloineen herrasmiehelle.
Tänä vuonna osastoilla oli panostettu myös esineiden esillepanoon. Tässä Pop Up Vintagen osasto.
Björn Wiinbladin suurikokoinen lautanen Romua ja Romantiikkaa-osastolta

 

Kumelan lasit alkuperäisessä paketissa.

 

Ihastuttava rottinkipeili Alvar Aallon pöydällä.

 

Makua elämään.
Tätä mieheni ei aivan ymmärtänyt, tyhjiä oluttölkkejä 5 euroa kappale.
Nämä hienot metallikorit ovat kovaa huutoa juuri nyt!
Omaa kokoelmaa voi hyvin kartuttaa näillä messuilla!

 

Tämä Arabian mehiläispurkki on harvinaisuus ja kovasti keräilijäin suosiossa.
Lamppuja eri aikakausilta

 

Verhoomo Anu-Riina esitteli mm. Kukkapuron huonekaluja. Edessä keskeneräinen Kukkapuron 417A- tuoli ja vieressä valmis yksilö. Taidokasta työtä.

 

Mitähän naapurit sanoisivat, jos hankkisin tämän ja alkaisin musisoida?
Myynnissä oli myös paljon huonekaluja. Ne eivät onneksi mahdu pikkuruiseen autooni.
Myös vintagevaatteita, -kenkiä ja muuta asustetta oli tarjolla.
Muistoja ajalta ennen lamaa.

 

Tällaisia puhdetöitä tehtiin mm. sodan aikana.

 

Upeita lasipulloja.
Minun mielestäni yksi messujen helmistä: Tapio Wirkkalan linnut.

 

Minun ei pitänyt ostaa mitään, sillä koen suurta iloa ja tyydytystä jo pelkästä ihanien esineiden katselemisestakin. Kuitenkin eräs lamppu, jota olen eri messuilla seurannut jo puolitoista vuotta oli jälleen esillä. Sen kulkuripäivät messuilta toiseen ovat nyt ohi, tästedes se nököttää yöpöydälläni.

 

22-23.10. 2016,  klo 10-16

Merikaapelihalli Tallberginkatu 1, Kaapelitehdas

 

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa